Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Новий сервіс у «Київ Цифровий»: у застосунку можна повідомити про втрати і руйнування під час війни

09 квітня 2022 року, 13:43

Відтепер повідомити про втрати інфраструктури в результаті війни можна за допомогою міського застосунку «Київ Цифровий». Про це повідомив керівник цифрової трансформації Києва (CDTO) та заступник голови КМДА Петро Оленич.

Інтеграцію в межах проєкту «Росія заплатить» реалізували за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Проєкт створений KSE Institute (аналітичним центром при Київській школі економіки) спільно з Офісом президента та Мінекономіки України і має на меті зібрати повний перелік об’єктів, зруйнованих в під час війни росії проти України. Дані потрібні українському уряду для оцінки збитків та формування позовів проти рф у міжнародні суди.

Щоб надати свідчення про руйнування в застосунку «Київ Цифровий»:

Виберіть «Свідчення громадян» → «Свідчення про руйнування».

Натисніть «Надати свідчення».

Заповніть відповідні поля форми, де повідомте детальну інформацію про місце руйнування, наслідки руйнувань і надайте контактні дані свідків.

Для позовів у міжнародні суди важливо зібрати дані про зруйновані багатоповерхівки, школи, лікарні, аеропорти, мости та інші інфраструктурні й адміністративні об’єкти. Проте у застосунку можна також надати свідчення про особисті матеріальні втрати внаслідок російської агресії.

Надавати свідчення можуть не лише мешканці Києва, а всі громадяни України. Свідчення будуть ретельно перевірятися, тому подана інформація має бути достовірною, а також містити фото- або відеодокази.

Проєкт забезпечує повну конфіденційність і непублічність свідчень. Персональні дані не передаються третім особам. Інформація про руйнування передається виключно до міжнародних інституцій, органів державної влади та громадських або гуманітарних організацій, що сприятимуть формуванню позовів у міжнародні суди проти рф. Публічною під час війни буде лише узагальнена статистика. Дізнатися статистику руйнувань в Україні можна на офіційному сайті проєкту «Росія заплатить».

Як відомо, станом на 1 квітня загальна сума прямих задокументованих збитків цивільної інфраструктури тільки на основі публічних джерел вже сягнула понад 68,2 млрд дол. або майже 2 трлн гривень. Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE Institute, складають вже 564–600 млрд. дол.

«Київ Цифровий» – міський застосунок, що був адаптований до умов воєнного стану, надсилає повідомлення про повітряну тривогу та надає актуальну інформацію про роботу інфраструктури міста під час війни. Застосунок доступний для завантаження у App Store і Google Play.

Міжнародний фонд «Відродження» – одна з найбільших українських благодійних фундацій, що з 1990 року розбудовує в Україні відкрите суспільство, де кожен почуває себе гідно, де громадяни включені в творення держави, а влада є прозорою та відповідальною. Працює над розбудовою України, в якій права людини надійно захищені, а позитивні зміни працюють на благо громадян.

KSE Institute — аналітичний центр при Київській школі економіки (KSE). Займається аналітикою, консалтингом, дослідженнями, розробляє стратегії та рекомендації щодо підтримки інноваційної економіки України. З початком війни Росії проти України активно співпрацює з українським урядом та аналізує інформацію про пошкоджені у війні об’єкти для міжнародних судових процесів проти РФ.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]