Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександр Никоряк: Ті, хто нищить сьогодні історичні будинки, нічим не відрізняються від російських воєнних злочинців

20 квітня 2022 року, 15:42

Ті, хто нищить сьогодні історичні будинки, нічим не відрізняються від російських воєнних злочинців. Про це директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк заявив, коментуючи знесення 100-річного будинку у провулку Цимлянському, 3 та подальші спроби забудовника знищити сусідні флігелі.

«У той час, коли всі ми єднаємося задля захисту нашої історії і нашого майбутнього, об’єднуємось всім містом – і влада, і громадськість, і соціально відповідальний бізнес – для укріплення пам’яток, деякі бізнесмени чинять гірше за мародерів. Вони крадуть у громади і в України частинку нашої з вами історії. Ті, хто нищить зараз історичні будинки, нічим не відрізняються від російських воєнних злочинців», – наголосив Олександр Никоряк.

Відтак, забудовнику ТОВ «ДНІПРО-2002» ще на початку лютого було направлено припис щодо будинку у провулку Цимлянському, 3, який розташований у межах Центрального історичного ареалу, на території пам’ятки ландшафту й історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра», у межах пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Подолу», в зоні регулювання забудови І категорії Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

Окрім того, будинок перебуває у списку історичних будівель ХІХ-ХХ століття, на реконструкцію та/або капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів, яких Київською міською радою введено мораторій із метою унеможливлення їхнього знищення.

Забудовник проігнорував припис, в результаті чого 22 лютого Департамент охорони культурної спадщини звернувся до Подільського управління поліції ГУ НП в м. Києві із заявою щодо внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та, власне, початку такого розслідування за фактом порушення забудовником Закону України «Про охорону культурної спадщини».

За наявною інформацією, кримінальне провадження вже розпочато.

«На моє переконання, військовим адміністраціям у всій країні, у всіх містах, де є пам’ятки, відповідно до умов і реалій воєнного стану варто розглянути можливість напрацювання механізму щодо вилучення майна і техніки в таких злобудовників на потреби Збройних Сил України. І окремо звертаюся до таких ділків. Направте свою активність на користь державі, допоможіть армії, нашим військовим, які ціною свого життя захищають те, що ви безпринципно нищите!» – додав Олександр Никоряк.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]