Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександр Спасибко: «Оголошено учасників архітектурного конкурсу на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

01 лютого 2019 року, 16:59

Сьогодні, 1 лютого, під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі оголосили учасників архітектурного конкурсу на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» у грудні 2018 року оголосив конкурс, щоб залучити кращих архітекторів та архітектурні бюро з усього світу до створення проекту майбутнього приміщення Центру. Конкурс проводить німецька компанія, яка була організатором конкурсу на проект Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

«31 січня завершився попередній кваліфікаційний відбір учасників конкурсу. Усього подано більше 160 заявок із усього світу. На участь у конкурсі наразі відібрано 10 заявок: всесвітньо відомі архітектурні бюро з України, США, Данії, Нідерландів, Польщі, Австрії, Франції, Німеччини», – повідомив профільний заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Він також нагадав, що Київський міський голова Віталій Кличко є одним із ініціаторів і кураторів створення меморіального комплексу. Останні роки місцевості Бабин яр місто приділяло чималу увагу. Тут проведено реконструкцію двох алей парку, замінено освітлення, встановлено камери відеонагляду, завдяки чому значно поменшало актів вандалізму. Встановлено пам’ятники та меморіальні знаки.

«Ми маємо у Києві особливий і непростий простір – Бабин Яр, із яким потрібно працювати. Звісно, перш за все – у контексті історичної пам’яті. Але для нас як для міської влади, яка зацікавлена у розвитку міста, також важливо навіть із таким простором, як Бабин Яр, працювати з прицілом на майбутнє. Трагедія Бабиного Яру потребує гідного центру пам’яті, наповненого осмисленням. Увічнення трагічних сторінок народу і збереження його пам’яті є надзвичайно важливим для нашого майбутнього. Жорстоке, цинічне знищення тисяч людей різних національностей у часи німецької окупації, а після того замовчування тривалий час цих страшних злочинів у часи радянської влади, потребує викриття, осмислення, а головне – засвоєння тих страшних уроків», – сказав Олександр Спасибко.

Проект Центру повинен поєднати ландшафт і меморіальний парк зі знаковою архітектурою та унікальним досвідом відвідування. Меморіальний центр включає виставкові простори для основної і змінної експозицій, приміщення для архіву і музейної колекції, освітній і дослідницький центри, простір для публічних заходів, а також меморіальний парк.

«Завдання конкурсу – обрати проект, який запропонує найкраще архітектурне рішення з урахуванням майбутньої різнопланової діяльності центру та особливостей місця. Влада столиці всіляко сприятиме і конкурсу, і майбутнім роботам із будівництва. Ми очікуємо на видатний результат усіх міжнародних зусиль. Перед нами зараз велика відповідальність. Шанувати своє минуле – значить думати про своє майбутнє», – додав Олександр Спасибко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]