Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександр Свистунов: «Обрано переможця архітектурного конкурсу на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

09 вересня 2019 року, 16:23

У столиці оголосили результати архітектурного конкурсу на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Журі визначило переможця з понад півтори сотні проектів, які змагалися у два етапи протягом восьми місяців.

«Автори проекту-переможця успішно впорались із завданням донести через архітектуру та ландшафт ті емоції, той біль, через які пройшла ціла нація та наш народ. Це та трагедія, про яку необхідно говорити, про неї не можна забувати», – прокоментував директор Департаменту містобудування та архітектури – головний архітектор Києва Олександр Свистунов.

За його словами, автором кращого проекту стала команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Саме вони побудують перший у Києві та Східній Європі меморіальний Центр трагедії Голокосту, розташований саме в тому місці, де сталися трагічні події 1941-1943 років. Концепція проекту побудована навколо центру експозиції, архітектурне рішення якої дозволить відвідувачам на собі відчути ту небезпеку і безпросвітність, які оточили жертв Голокосту під час трагічних подій.

Основна експозиція розташована на глибині 20 метрів нижче рівня землі. До неї веде довгий, схожий на розколину вхід, стіни якого в кінці коридору змикаються просто над відвідувачем. Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого – спочатку непомітного, але безперервного сліпого занурення суспільства в пітьму насильства. Після того, як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у наповнений світлом простір, який є серцем Меморіального Центру, що символізує майбутнє. Саме тут розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів.

«Майбутній центр Голокосту стане багатофункціональним музеєм, що об’єднає ландшафт місцевості і наявні меморіальні об’єкти в єдиний простір пам’яті», – сказав Олександр Свистунов.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]