Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександра Никоряка призначено директором Департаменту охорони культурної спадщини

10 вересня 2018 року, 16:39

Олександр Никоряк очолив новий Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Про це йдеться у відповідному розпорядженні Київського міського голови № 617 від 5 вересня.

Олександра Никоряка, колишнього заступника директора Департаменту культури КМДА – начальника управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини, призначено на посаду з 7 вересня за результатами конкурсу.

«Департамент – це велика відповідальність, проте нам вже є чим пишатися. Це і створення інформаційної бази пам’яток культурної спадщини – вже до кінця поточного року наповнення бази буде завершено, і на початку 2019 року вона запрацює у робочому режимі. Напрацьований нашою командою на чолі з Олексієм Резніковим і прийнятий у першому читанні законопроект про посилення адміністративної і кримінальної відповідальності за руйнування пам’яток, розпочата активна робота з балансоутримувачами щодо укладання охоронних договорів тощо. Це тільки початок, завдань безліч і вони будуть реалізовані», – зазначив новопризначений директор Департаменту.

Він нагадав, що база пам’яток міститиме великий обсяг інформації: місцезнаходження об’єкта, охоронний номер, категорію, статус об’єкта, пам’ятку історії, ландшафту, містобудування, архітектури, технічний стан, форму власності, інформацію про власника, судові справи тощо. Кожен без зайвих зусиль зможе перевірити будь-яку пам’ятку культурної спадщини, що є на території столиці.

Олександр Никоряк додав, що у Києві знаходиться 3552 об’єктів культурної спадщини різного значення. На балансі райдержадміністрацій та на балансі підпорядкованих їм комунальних підприємств – приблизно 285 об’єктів культурної спадщини, з яких лише по 20 укладені охоронні договори.

«Це при тому, що діючим законодавством чітко визначено, що усі власники пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини чи їхніх частин або уповноважені ними органи або особи незалежно від форм власності зобов’язані укласти охоронний договір на ці об’єкти з відповідним органом охорони культурної спадщини. Наразі це одне з ключових завдань. А у разі неукладання охоронних договорів на комунальні об’єкти культурної спадщини Департамент накладатиме фінансові санкції згідно з Законом», – заявив Олександр Никоряк.

Він додав, що створення окремого департаменту дає можливість посилити контроль виконання законодавства щодо охорони пам’яток і покращити стан об’єктів комунальної власності, що є пам’ятками.

Нагадаємо, що рішення про створення окремої структурної одиниці – Департаменту охорони культурної спадщини шляхом виділення з Департаменту культури, було прийняте Київрадою влітку 2017 року.

Створення такої установи дозволяє оперативно та конструктивно вирішувати нагальні питання захисту та проведення інспекційних перевірок об’єктів культурної спадщини.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]