Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олексій Резніков: «Днями стартують громадські обговорення щодо перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Вацлава Гавела»

27 квітня 2016 року, 9:27

Днями мають стартувати громадські обговорення щодо перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Вацлава Гавела. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Комісії з питань найменувань КМДА.

«Засідання відбулося згідно із законною процедурою. Зроблено важливий крок для вшанування відомої постаті, символу Velvet Revolution пана Вацлава Гавела. Комісія з найменувань переважною більшістю підтримала цю пропозицію. Проте, враховуючи те, що відповідна петиція не набрала 10 000 голосів і, згідно з приписами закону, мають відбутися громадські обговорення ідеї. Проект представлять на офіційному сайті КМДА. Триватиме  обговорення два місяці, після чого, за результатами електронного голосування, Комісія рекомендуватиме Київському міському голові винести відповідний проект рішення на розгляд депутатів Київради. Зміна назви вулиці має відбуватись юридично бездоганно, з метою уникнення ризиків визнання в подальшому такого рішення недійсним. Я особисто переконаний – бульвару Вацлава Гавела в Києві бути!», – сказав заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Олексій Резніков наголосив, що також вбачає паралелі між Оксамитовою революцією та Революцією гідності.

«Вацлав Гавел сказав якось, що кожне посткомуністичне суспільство має пройти через дві революції. Перша революція – проти комунізму, а далі мусить бути перемога над посткомунізмом. Помаранчева революція в Україні була проти комунізму, Революція гідності - перемогла посткомунізм», – додав Олексій Резніков.

Заступник голови КМДА наголосив, що Вацлав Гавел впровадив багато розумних і корисних речей в частині переходу Чехословаччини зі складної соціалістичної системи до капіталістичної.

Нагадаємо, з ініціативою щодо перейменування бульвару Івана Лепсе на бульвар Вацлава Гавела звернулися Посольство Чеської Республіки в Україні, народні депутати, Український інститут національної пам’яті, громадська ініціатива «Бульвар Вацлава Гавела», Спілка Української молоді в Україні та інші.

Довідково: Вацлав Гавел був одним із лідерів дисидентського руху, що протистояв прорадянському комуністичному режиму в Чехословаччині після радянського вторгнення. Одразу ж після Оксамитової революції (Ніжна революція) був обраний президентом Чехословаччини, яким залишався до липня 1992 року, в 1993 році Гавел став главою вже самостійної Чехії і займав цей пост до 2003 року.

Вацлав Гавел є почесним професором Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]