Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 22 січня (+повний текст, відео)

22 січня 2021 року, 11:07

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у лікарнях;

- скільки киян протестували на COVID-19;

- про відновлення навчального процесу в школах;

- як Київ готується до вакцинації;

- скільки бригад швидкої виїжджають до хворих з підозрою на коронавірус.

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! Продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

У Києві за минулу добу виявили 507 хворих на коронавірус. Померли 14 людей. Усього за період пандемії у столиці 2260 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 125342.

Серед тих, хто захворіли: 282 жінки віком від 18-ти до 88-ти років. Та 3 дівчинки від 14-ти до 17-ти років. А також 216 чоловіків віком від 18-ти до 91-го року. Та 6 хлопчиків від 11-ти до 16-ти років. Захворіли, зокрема, 16 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 37 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за добу в Києві – увага – 2854 людини! Це найбільша кількість за період пандемії. Усього коронавірус подолали  55 тисяч мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 98. У Дніпровському – 72. Та у Святошинському районі – 71 випадок.

У стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1161 хворий на коронавірус. Із них 4 дитини. 818 пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 956 людей. Під апаратами ШВЛ – 17 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – майже 29 відсотків.

Зазначу, що столиця – перша за рівнем тестування на коронавірус в Україні. І сьогодні цей показник у Києві становить понад 240 тестів на 100 тисяч населення.

  Від початку пандемії у комунальних медзакладах і лабораторному центрі дослідили понад 324 тисячі зразків біоматеріалу методом ПЛР.  А на виявлення антитіл – ІФА-тестів – зробили майже 137 тисяч. Також роблять ПЛР та ІФА тести і в приватних клініках та лабораторіях столиці.

Продовжують працювати в Києві і мобільні бригади медиків, які забирають зразки матеріалу для дослідження у пацієнтів вдома. Від початку роботи вони відібрали близько 200 тисяч зразків біоматеріалу для ПЛР-тестів.

Що стосується навчального процесу у столиці. З понеділка, 25 січня, учні столичних шкіл повернуться за парти. Хочу зазначити, що всі школи Києва готові до відновлення навчального процесу. У закладах впровадили оновлений санітарний регламент. Місто в повному обсязі забезпечило всі комунальні заклади дезінфікуючими засобами. А також розробило чіткий механізм дій у разі виявлення спалахів захворювання в навчальних закладах.

І, як я говорив раніше, якщо епідеміологічна ситуація погіршиться, буде застосована змішана система навчання: коли на дистанційне навчання  відправлятимуть не всіх школярів, а окремі класи, чи закриватимуть на карантин окремі школи.

 Столичні  ж садочки продовжують працювати у звичайному режимі.  На карантині перебуває один заклад дошкільної освіти – у Шевченківському районі. Також через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 25 груп у 23-ох садочках. Наповненість дітей у дитсадках столиці –  майже 50 відсотків.

Також хочу повідомити наступне. Столична влада веде переговори з кількома американськими та європейськими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу. Я використовую всі свої іноземні контакти та зв’язки для того, щоб забезпечити киян вакциною. Йдеться про те, щоб закупити для Києва 1 мільйон доз препарату для вакцинації 500 тисяч киян.

Столиця готова закупити вакцину за кошти міського бюджету. Бо, на жаль, поки в Україну жодна з вакцин не надійшла. А Київ – багатомільйонне місто, і вірус тут розповсюджується найбільшими темпами. Ми повинні упередити поширення хвороби. Захистити, насамперед, найуразливіші категорії населення: лікарів, які рятують сьогодні хворих, літніх людей, працівників соціальних служб, працівників сфери освіти, фахівців комунальних підприємств критичної інфраструктури – транспортників, спеціалістів сфери ЖКГ, правоохоронців, рятувальників та інших.

На сьогодні в нас є попередні домовленості з деякими виробникам. Зазначу, що у столиці готова інфраструктура для проведення вакцинації: є обладнання для зберігання вакцини, кабінети щеплень, фахівцям централізовано проведуть відповідні навчання. Місто закупатиме вакцину напряму у виробників. Вакцина, яку придбає столиця, буде застосовуватися виключно безкоштовно і для визначених категорій людей.

Як тільки ми підпишемо контракт, я одразу поінформую про це киян, громадськість. А сьогодні я подаю на розгляд депутатів проект рішення про внесення змін до програми «Здоров’я киян» на 2021 рік, яке дозволить за рахунок міського бюджету провакцинувати зазначені категорії киян.

(ПІДПИСУЄ)

Ми повинні невідкладно ухвалити це рішення, щоб не зволікати з оплатою, як тільки буде підписаний контракт. Щоб Київ якнайшвидше отримав вакцину.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Скільки зараз бригад швидкої допомоги виїжджають на виклики до киян з підозрою на КОВІД-19?

Хочу наголосити, що будь-який пацієнт, до якого виїжджають лікарі швидкої допомоги, може виявитися хворим на коронавірус. Загалом у столиці щодоби працюють: 155 бригад швидкої – вдень та 136 – вночі. Від початку пандемії ми сформували й окремі бригади швидкої, що спеціалізуються саме на викликах до хворих із підозрою на коронавірус. Таких бригад сьогодні в Києві – 25. За час своєї роботи вони 2300 разів виїжджали на виклики до хворих із підозрою на Covid-19! Госпіталізували 1750 мешканців столиці.

І ще. Водії швидкої допомоги часто скаржаться на те, що водії на столичних дорогах не завжди звільняють полосу руху на вимогу швидкої. Тому звертаюся до автовласників: викликів у медиків зараз дуже багато. А швидка, яка мчить на виклик, або везе хворого, рятує чиєсь здоров’я і життя. І час інколи йде на хвилини. Пам’ятайте про це! Будьте свідомими і співчутливими!

І останнє. Я хочу привітати всіх українців з Днем Соборності!

Саме в цей день, 102 роки тому, відбулася історична для України подія.  Проголосили акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Це – день об’єднання нашого народу, день відродження української державності. Наша сила – в нашій єдності, в об’єднанні зусиль усіх українців заради перемоги. Перемоги у боротьбі за територіальну цілісність країни, за ефективні реформи. За право йти шляхом, який обрав український народ. І будувати успішну європейську Україну.

Зі святом Соборності вас!

Дякую за увагу! Будьте здоровими! Бережіть себе!

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]