Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Парламенту пропонують збільшити штрафи за руйнацію пам’яток та дозволити їх примусовий викуп у комунальну власність

29 березня 2018 року, 15:22

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини». Зміни були ініційовані та запропоновані заступником голови КМДА Олексієм Резніковим, начальником Управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини КМДА Олександром Никоряком, юристом Управління Іриною Черненко та напрацьовані всією командою Управління разом із депутатами Верховної Ради Миколою Княжицьким, Дмитром Білоцерковцем та Ігорем Луценком.

«Мета цих змін – зробити відповідальність за недотримання охоронного законодавства ефективним і дієвим механізмом боротьби із порушниками. Тобто, санкції мають бути співвідносні з масштабами порушення. Наприклад, зараз власники хитрують і оформлюють історичну будівлю на фізичну, а не юридичну особу, доводять до руйнації та просто втішаються зі штрафів у 1700 гривень. Але згідно із запропонованими змінами, штраф за це буде не тільки однаковий для фізичних і юридичних осіб, а ще й збільшений в рази. Також пропонується ввести нові штрафи й посилити відповідальність за порушення охоронного законодавства, в тому числі й кримінальну. Після прийняття цього законопроекту власникам доведеться тисячу разів подумати, перш ніж порушувати охоронне законодавство і знищувати нашу історичну спадщину», – сказав заступник голови КМДА Олексій Резніков. Він висловив надію, що парламентарі розуміють важливість збереження і захисту культурної спадщини, і законопроект буде підтриманий більшістю депутатів.

Законопроект передбачає введення відповідальності за завдання шкоди не лише пам’яткам, але й щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їхнім частинам; встановлення основних засад процедури примусового викупу об’єктів культурної спадщини, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню; посилення санкцій за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, посилення кримінальної, адміністративної та господарської відповідальності.

Наприклад, пропонується ввести норму, згідно з якою суд може постановити рішення про викуп охоронних об’єктів та визнання права власності за відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування. До речі, наразі пам’ятка може бути викуплена виключно до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

Щодо збільшення штрафів, то штрафи для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на охоронному об’єкті чи його території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них, а також за невиконання приписів органу охорони культурної спадщини, а також доведення їх до стану руйнації пропонується збільшити з 17 тис. – 170 тис. грн до 85 тис. – 255 тис. грн.

Окрім того, передбачено введення низки нових штрафів: за порушення режиму історико-культурного заповідника чи історико-культурної заповідної території; за непередачу в установленому порядку знайдених під час археологічних розвідок, розкопок рухомих предметів, пов’язаних з нерухомими об’єктами культурної спадщини, на постійне зберігання до музеїв (державних фондосховищ), у яких зберігаються музейні предмети і музейні колекції, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України; за розміщення зовнішньої реклами, вивісок, інформаційних табличок на охоронних об’єктах, їх території та в зонах охорони, без письмового дозволу органу охорони культурної спадщини тощо.

Прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню охорони об’єктів культурної спадщини, виконанню Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони культурної спадщини, встановленню превентивних заходів охорони та усунення прогалин законодавства, які дозволяють, зловживаючи правами, нищити та іншим чином шкодити культурній спадщині України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]