Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Пацієнти з розладами психіки та поведінки можуть отримувати препарати за програмою «Доступні ліки», покращуючи свій стан і якість життя – Валентина Гінзбург

09 листопада 2021 року, 12:17

Регулярний прийом призначених лікарем препаратів значно покращує стан, а тож – і якість життя пацієнтів із хронічними хворобами. Із 1 жовтня в українців з розладами психіки та поведінки з’явилася можливість отримувати необхідні препарати безкоштовно або з невеликою доплатою. Національна служба здоров’я України розширила програму відшкодування вартості лікарських засобів відповідним новим напрямом. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, в програму реімбурсації включені препарати для лікування діагнозів шизофренія, депресії, розлади настрою, невротичні, пов’язані зі стресом розлади, епілепсія... На думку фахівців, це – основні діагнози, які має більшість пацієнтів із психічними розладами. Вони потребують регулярного прийому препаратів, щоб люди мали можливість вести звичне повноцінне життя і якнайрідше потребували стаціонарного лікування.

 «Щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки», потрібно відвідати свого лікаря – невролога чи психіатра (також і дитячого). Лікар створює індивідуальний план лікування та вносить його в електронну систему охорони здоров’я. В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків, – розповіла Валентина Гінзбург. – Далі лікар виписує електронний рецепт, за яким людина обирає будь-яку аптеку в будь-якому регіоні країни, яка має договір із НСЗУ за таким напрямом реімбурсації».

За інформацією Національної служби здоров’я, знайти таку аптеку можна на сайті НСЗУ за посиланням.

Оберіть рубрику «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів». У полях ліворуч необхідно обрати потрібну область. Нижче – населений пункт. І в пункті «Тип договору» – «Розлади психіки й поведінки та епілепсія». За обраними фільтрами з’являться аптеки на мапі вашого населеного пункту з адресою та номерами телефонів.

Важливо:

- електронний рецепт для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами може виписати невролог або психіатр – у тому числі, дитячі лікарі за цими спеціальностями;

- електронний рецепт для пацієнтів із психічними розладами виписує виключно психіатр, у тому числі – і дитячий;

- сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами «Розлади психіки та поведінки» та «Хвороби нервової системи» не виписують.

Якщо ви не маєте лікуючого лікаря – потрібно його обрати в будь-якому медичному закладі, який має договір із НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця.

Щоб потрапити на первинну консультацію до невролога для встановлення діагнозу та складання індивідуального плану лікування безоплатно, потрібно електронне направлення. Його зможе виписати ваш сімейний лікар. Також зауважте, що для звернення до психіатра електронне направлення не потрібно.

«Хочу ще раз наголосити – певні хронічні захворювання потребують постійного контролю та прийому медичних препаратів. Так, люди із цукровим діабетом, гіпертонією, бронхіальною астмою, психічними розладами тощо, приймаючи призначені ліки, не лише почуваються краще, а й мінімізують ризики погіршення здоров’я, настання кризових станів та потрапляння до стаціонару. Я закликаю всіх киян слідкувати за здоров’ям за допомогою лікарів, із якими підписано декларацію, відвідувати вузьких спеціалістів, якщо ваш лікар вбачає у цьому необхідність, та виконувати всі рекомендації фахівців. А програми реімбурсації, що працюють наразі в країні, роблять лікування доступним для будь-кого не залежно від рівня доходу та місця проживання», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]