Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Петро Пантелеєв: Київ готує рішення для подолання впливу газової залежності

11 серпня 2021 року, 19:25

Співпраця з турецькими експертами над розробкою проєктів із використання в енергетичній сфері певних видів відходів, зокрема, деревини та органіки дозволить вирішувати як екологічні, так і енергетичні завдання. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час зустрічі в Туреччині з генеральним секретарем столичного муніципалітету Анкари паном Серхатом Ташкінсу.

«Анкара має успішний досвід у розвитку раціональної та екологічно безпечної системи перетворення окремих складових відходів на енергію, не використовуючи при цьому процес спалювання. Загалом у Туреччині побудовано 14 сучасних комплексів, які не тільки ефективно утилізують побутові відходи, а й  отримують у процесі переробки електричну та теплову енергію. Такий досвід надзвичайно важливий для Києва, що має централізовану систему теплопостачання і достатньо високу залежність від природного газу», – підкреслив Петро Пантелеєв.

Українська делегація в ході робочого візиту відвідала сміттєперевантажувальну станцію Alacaatlı, завод ІТС-Sincan із утилізації твердих відходів та сміттєпереробне підприємтво ITC-Mamak.

Завод ITC-Mamak побудований на місці колись одного з найбільших сміттєзвалищ в Анкарі, яке було розчищене, а частина сміття захоронена. Електроенергію, яку отримує підприємство під час переробки відходів, використовують  для потреб одного з найбільших у турецькій столиці торгових молів, що знаходиться по сусідству з заводом. Також на місці старого сміттєзвалища будується новий житловий масив.

Реалізація проектів екологічно безпечного та раціонального використання відходів дозволить Києву створити умови для збільшення обсягів сортування й переробки відходів та зменшити шкідливий вплив на довкілля.

Окрім цього, сучасні технології дають змогу виробляти з відходів електроенергію та газ, що в умовах зростання вартості енергоресурсів відіграє важливу роль для економіки мегаполісу.

За інформацією заступника голови КМДА, сторони обговорили програму обміну досвідом та стажування працівників київського сміттєпереробного заводу «Енергія» на турецькому ITC-Mamak. Також під час зустрічі йшлося про обмін досвідом щодо сфери міського благоустрою та озеленення публічних просторів.

Нагадаємо, що Меморандум про дружбу та співробітництво між Києвом і Анкарою було Апідписано 10 лютого 1993 року.

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]