Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Положення про Громадський бюджет та Параметри ГБ на 2019 рік оприлюднено у газеті «Хрещатик»

23 квітня 2018 року, 12:22

Параметри Громадського бюджету на 2019 рік, схвалені Київрадою 17 квітня, оприлюднено в газеті «Хрещатик».

Згідно з ними, команди можуть подати проекти для участі у Громадському бюджеті з 25 квітня до 6 червня 2018 року. У цей період також відбуватиметься формування складу Громадської бюджетної комісії (ГБК) з громадських організацій, за які кияни віддадуть не менше 400 голосів підтримки. Далі ГБК діятиме як «громадський суд», який вирішуватиме усі спірні питання ГБ, участь спірних проектів у голосуванні киян, оцінюватиме дії учасників ГБ щодо виконання правил етики, якими, зокрема, заборонено будь-яку форму політичної агітації, матеріальне стимулювання киян до голосування за ті чи інші проекти, нечесну агітацію тощо.

Публікація та збір голосів підтримки за опубліковані в електронній системі проекти відбуватимуться шляхом електронного голосування з 25 квітня до 1 липня поточного року. Далі після публічного обговорення проектів та їхньої експертизи відповідальними підрозділами місцевих органів влади та з урахуванням думки ГБК буде сформований список проектів на голосування.

Електронне голосування за проекти заплановано на період із 24 серпня до 15 вересня 2018 року.

Протягом жовтня органи влади плануватимуть реалізацію у 2019 році портфелю проектів, які мають найвищій бал підтримки та ті, що ще хочуть підтримати спонсори.

Мінімальна вартість проекту визначена у сумі 50 тис. грн. Максимальний розмір фінансування з бюджету – 3 млн грн. Відсоток обов’язкового резерву в кошторисі проектів має становити 20%.

Проект для направлення його на публічне обговорення та експертизу має набрати мінімум 10 голосів на кожні 100 тис. грн запланованого на нього обсягу бюджетних видатків.

Для визначення проектів-переможців під час голосування киян застосовуватиметься нова формула – співвідношення отриманих голосів до суми запланованого командою проекту бюджетного фінансування.

При цьому мінімальна кількість голосів підтримки, яку має набрати проект для включення його до списку проектів-переможців – 100 голосів на кожні 100 тис. грн для бюджетів у розмірі до 500 тис. На кожні наступні 100 тис. грн – по 50 голосів.

Наприклад, якщо запланований обсяг бюджетних видатків на проект 1 млн 189 тис. грн: за перші 500 тис. грн (по 100 голосів за кожні 100 тис. грн) – 500 голосів; наступні 689 тис. грн округлюються до 700 тис. грн (по 50 голосів за кожні 100 тис.) – 350 голосів. Отже, мінімальна кількість голосів: 500+350=850.

Проекти можна подавати за всіма напрямами життєдіяльності міста: дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура і туризм, екологія, громадянське суспільство, освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, безпека, спорт, ІТ, публічний простір тощо.

Важливими новація ГБ стали нові мотиватори для команд – щоб їхні проекти були бюджетно ефективніші, екологічніші за відомі місту аналоги, стимули для впровадження інновацій, об’єднувати активних киян у команди, розвивати краудсорсинг, долучати соціально відповідальний бізнес та інші. А для тих, хто порушуватиме правила етики – втрата можливості брати участь у ГБ.

Ці параметри та новації схвалені Київрадою разом з новою редакцією Положення про ГБ, який понад півроку розроблявся за участі активістів ГБ, експертів електронної демократії та об’єднав усі фракції Київради. 17 квітня за них було віддано безпрецедентну кількість голосів у Київраді за відсутності голосів проти та утримався.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]