Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Польські інвестори презентували в Києві технологію механічної і термічної переробки відходів

30 листопада 2016 року, 18:54

Під час чергового засідання комісії із вирішення проблемних питань, пов’язаних із експлуатацією полігону у Підгірцях презентовано польський досвід механічної і термічної переробки відходів, який дозволяє забезпечити переробку 96% сміття.

За словами заступника голови КМДА та голови зазначеної комісії Петра Пантелеєва, Київ наразі знаходиться в активній стадії вивчення інвестиційних пропозицій задля побудови сміттєпереробних і сміттєспалювальних потужностей.

«Ми вже провели переговорили з керівниками підприємств із Німеччини, Чехії, Японії, Кореї. Зараз знайомимося з інноваційним досвідом Польщі. Сміттєпереробний завод, який працює у польському місті Ружанки, збудований за сучасними технологіями рекуперації і переробки відходів. На підприємстві сміття перетворюють на вторинну сировину, серед яких метал, пластик, скло, а також сировина для виробництва альтернативного палива, біомаса, що використовується як добриво. Вивчаючи пропозиції потенційних інвесторів ми в першу чергу звертаємо увагу на ефективність технології та її безпечність для міста. І сучасні європейські стандарти забезпечують дотримання цих вимог у процесі впровадженні інноваційних методик переробки сміття», – сказав заступник голови КМДА.

Петро Пантелеєв зауважив, що умовно можна виокремити два напрями, за якими місто вивчає інвестиційні пропозиції, – спалення та переробка відходів.

«Ці два напрями повинні розглядатися як два елементи міської концепції переробки та утилізації сміття. Ми займаємося пошуком ділянок як для сміттєспалювальних заводів, так і для переробки. Паралельно ми інформуватимемо киян про результати цієї роботи. Дуже важливо, щоб міська громада розуміла, що технології, впроваджені у 80-х роках, та методи переробки сміття на сучасному етапі кардинально відрізняються. І сучасні підприємства можуть гарантувати екологічну безпеку», – зауважив Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, 27 жовтня 2016 року Київська міська рада прийняла рішення «Про вирішення проблемних питань, пов’язаних із експлуатацією полігону твердих побутових відходів № 5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області». Згідно з прийнятим документом КМДА створила комісії із вирішення проблемних питань, пов’язаних із експлуатацією полігону у Підгірцях. До складу комісії входять депутати Київради, представники міської держадміністрації, керівники комунальних підприємств, представники Обухівської райдержадміністрації, сільських громад Підгірців, Великих Дмитровичів, Гвоздівки, Ходосівки. Також до складу комісії планується залучити фахівців Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України», Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України». Очолює комісію заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Відповідно до розпорядження КМДА № 1111 від 10 листопада 2016 року, з резервного фонду бюджету Києва виділять 3,8 млн грн для виконання укриття частини території полігону твердих побутових відходів № 5.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]