Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст,відео)

07 травня 2020 року, 11:10

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Свіжа інформація про стан справ у місті та наші дії в боротьбі з розповсюдженням вірусу.

Кiлькiсть киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус збільшилася на 24 людини. Серед них – 5 медиків. Один випадок, на жаль, летальний.

На сьогодні в столиці вже 1675 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Померли в місті від цієї хвороби 29 людей.

Захворіли: 11 жінок віком від 26-ти до 63-ох  років. Та 11 чоловікiв віком від 30-ти до 64-ох років. І два хлопчики – 12-ти та 13-ти років.

До лікарень столиці госпіталізували 8 пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

За минулу добу в Києві одужали 11 людей. Усього від коронавірусу вилікувалися в столиці 110 людей.

Хочу зазначити, що число підтверджених випадків протягом останнього тижня – хвилеподібне. Воно то зменшується, то збільшується. Отже, загроза не відступила. І розслаблятися не можна!

Я дуже сподіваюся, що сплеску не буде і ми зможемо запровадити перший етап послаблення обмежень.

Як ви знаєте, уряд вже дозволив роботу продовольчих ринків. У столиці мають відкритися 37 ринків. Вони відкриваються поступово, оскільки повинні виконати всі регламенти і вимоги з безпеки.

На сьогодні в Києві почали працювати 10 ринків: «Деміївський», «Маяк», «Печерський», «Володимирський», базар на Лісовій. А також «Феофанівський», ринки «Одеський», «Ілліс», «Вигурівський» та Бессарабський.

Інші відкриватимуть, як тільки вони будуть готові працювати з дотриманням необхідним норм.

Також зазначу, що столичні рятувальники продовжують спеціальну дезінфекцію приміщень і будівель столиці, де виявили спалахи захворювання або є такий ризик. Це – гуртожитки, церкви, житлові будинки, де виявили хворих на коронавірус.

Нагадаю, що установи, в яких фіксують випадки захворювання, закривають на карантин. У столиці на карантин сьогодні закриті два гуртожитки, Києво-Печерська Лавра і Іонинський монастир.

Тепер щодо виплат медикам. Бо чимало з них обурені отриманою зарплатнею за квітень.

Ще раз нагадаю, що 1 квітня стартувала друга хвиля медичної реформи.  За нею медзаклади почали отримувати фінансування від Національної служби здоров’я, з якою напряму підписали відповідні договори. Це стосується і заробітної плати співробітникам. Її також тепер нараховує держава. Тобто, що за законом, місцева влада більше не фінансує цю статтю видатків закладів.

За березень медичні працівники столиці отримали заробітну плату, премії та надбавку ще з бюджету міста. А за квітень – вже від Національної служби здоров’я. Тому така різниця у виплатах за ці два місяці.

Ми розуміємо всю складність ситуації і турбуємося про людей, які працюють в медзакладах столиці. Ми завжди допомагали і будемо допомагати тим, хто рятує наше здоров’я і життя.

Київ віднайшов кошти в бюджеті міста на доплати всім медикам столиці.

За квітень медпрацівникам нараховано з міського бюджету додаткові виплати відповідно відпрацьованого часу. Їх отримають медики комунальних некомерційних підприємств вторинного і третинного рівня надання медичної допомоги. Загалом з 1 квітня і до кінця року з бюджету столиці виділимо на доплати медикам понад 984 мільйона гривень.

Для лікарів сума таких нарахувань становить 4 тис. грн, для медсестер – 3 тис. грн, для молодшого медперсоналу – 1 тис. грн. Такі доплати від міста, підкреслю, отримують усі медики столиці.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. 

Питання від сайту «Вечірній Київ» . Як знищують у столиці відходи медичного призначення? А також одноразові маски та рукавички, які використовують громадяни?

 Медичні відходи є одними з найнебезпечніших: вони містять патогенні мікроорганізми та токсичні речовини, що є причиною інфекційних і неінфекційних хвороб. І призводить до забруднення середовища.

Утилізація медичних відходів в Україні з порушенням вимог і нормативів передбачає адміністративну або кримінальну відповідальність. 

У столиці всі медичні відходи знищують за правилами, що прописані в наказі Міністерства охорони здоров’я. Їх сортують у спеціальні ємкості і спалюють з дотриманням всіх норм. Тільки так можна знешкодити інфекцію, що може міститися у відходах. 

Що стосується одноразових масок та рукавичок, якими користуються  мешканці міста. Називати їх медичними відходами не можна. Але й викидати просто так, на вулицю – теж не можна. Бо це, перш за все, наносить шкоду екології.

Використані медичні маски та рукавички треба складати в окремий пакет і викидати його тільки в сміттєві баки. Далі, під час сортування, ці пакети відбирають для подальшого спалювання. Відходи спалюють в печі при температурі 800-1000 градусів. Шлак видаляють, а дим перед викидом очищують до встановленої норми.

 Хочу наголосити, що у такий спосіб утилізують маски, наприклад, у Китаї, як повідомляли місцеві фахівці.

Питання із соцмереж. Як просувається розслідування щодо першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника? Ви обіцяли інформувати громадськість.

Я хочу звернутися до правоохоронних органів: надати інформацію, щодо розслідування. Бо досі Миколу Поворозника не викликали на допит – ні в якості свідка, ні в якості звинувачуваного. Не надали поки і жодних підтверджень тієї інформації, що була оприлюднена в ЗМІ. Також офіційних повідомлень щодо справи правоохоронні органи досі не зробили.

Я вимагаю офіційної інформації щодо нібито фактів, які були оприлюднені, або вибачень перед Поворозником. У цій справі потрібно якнайшвидше розставити крапки над «і». Винен – відповідатиме за законом! Не винен – для чого тоді хтось намагається дискредитувати міську владу?!

Я дякую вам за увагу! І прошу: не нехтуйте елементарними правилами безпеки і своїм здоров’ям!

Бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]