Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

18 травня 2020 року, 11:01

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Cьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу. Згадуємо жахливі сторінки історії, коли тоталітарна система знищувала цілі народи.

Пам’ять про велику трагедію намагалися знищити. Історію жорстокості і дикунства хотіли приховати і стерти...

Та ми пам’ятаємо. І розділяємо біль кримськотатарського народу. Я дякую всім, хто приєднався до хвилини мовчання та вшанував пам’ять невинних жертв тоталітаризму…

Друзі! Я продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Кількість мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 41 людину. Серед них – 5 медиків. За минулу добу в столиці від коронавірусу померла одна людина. Усього за цей час – 49 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 2321 підтверджений випадок захворювання на COVID-19. Серед тих, що захворіли: 26 жінок віком від 18-ти до 82-ох років. Та 2 дiвчинки – п’яти та п’ятнадцяти років. 11 чоловікiв від 29-ти до 65-ти років. І два хлопчика, яким по 9 рокiв. До лікарень столиці госпіталізували 4 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

Зазначу, що найбільше випадків за минулу добу виявили знову в Дарницькому районі – 11 хворих. У Святошинському – 9. Та по 6 випадків у Деснянському та Оболонському районах столиці.

За вихідні мобільні бригади медиків відібрали 330 зразків біоматеріалу для проведення ПЛР-тестів. Усього в лабораторний центр цими вихідними надійшло 800 зразків. А опрацювали в центрі 1365 тестів. Нагадаю, матеріал на ПЛР-тести у Києві досліджують 4 чотирьох комунальних медзакладах міста. Усього за цей час у них та в лабораторному центрі протестували  майже 22 400 людей. Також дослідження зразків проводять приватні лабораторії і клініки та державні медичні установи.

Хочу повідомити, що столичні лікарі співпрацюють з колегами з Китаю та Італії: щодо лікування хворих на коронавірус, особливостей застосування апаратів ШВЛ, відновлення тих, хто подолав коронавірус. Тільки минулого тижня провели два телемости з європейськими та китайськими лікарями.

Також за минулі вихідні, після виявлення осередку захворювання в Дарницькому будинку-інтернаті для дівчат, Держпродспоживслужба перевірила всі інтернати, що підпорядковані місту.

Загалом –  8 установ. Дарницький і Святошинський дитячі будинки-інтернати. Київський геріатричний пансіонат та пансіонат ветеранів праці. А також чотири психоневрологічних інтернати: Ново-Білицький, Київський і Святошинський та інтернат у Пущі-Водиці.

Перевіряли на дотримання вимог карантину. Зокрема, чи здійснюють температурний контроль персоналу та підопічних, чи дотримуються правил проведення дезінфекції приміщень. Чи забезпечені ці заклади засобами індивідуального захисту та дезінфекції. За результатами інспекції особливих порушень не  виявили.

Київському пансіонату ветеранів праці рекомендували закупити додатково маски, бахіли та костюми індивідуального захисту з розрахунку на один рік. Щодо Дарницького дитячого будинку-інтернату, – там щоденно проводять спецобробку приміщень будівлі. Підопічні і персонал перебувають на карантині у приміщенні інтернату під контролем медиків. Стан їх здоров’я задовільний.

Тестування на коронавірус в інших 7 інтернат-закладах міста проведуть цього тижня. Про результати ми обов’язково повідомимо. Нагадаю, що всі інтернатні заклади столиці з початку дії обмежувальних заходів були закриті для відвідувачів.

Із 22 травня столиця, як і інші регіони країни, почне наступний етап послаблення обмежень. Зокрема, за дотримання регламентів і умов безпеки, розпочнуть працювати:  промислові ринки, великі магазини – площею до 1 тис. квадратних метрів, спортзали та фітнесцентри, окрім басейнів. 

Також, як я вже говорив, ми плануємо відновити роботу наземного громадського транспорту у звичайному режимі. Зараз ми поступово збільшуємо кількість одиниць рухомого складу та кількість маршрутів. Готовий Київ із 25 травня відновити і роботу метро. Ми чекаємо на відповідне рішення уряду.

Хотів би зазначити, я бачив у вихідні в соцмережах відео з деяких нічних клубів столиці. Скажу відверто: я обурений! Натовпи людей – це якийсь бенкет під час чуми! Міська влада не дозволяла відкривати нічні клуби та інші розважальні заклади! І я звертаюся до поліції перевірити такі заклади. І має бути сувора відповідальність їх власників! А тим, хто рветься на масовий нічний відпочинок, скажу: навряд чи ви будете такими веселими, якщо потрапите в інфекційне відділення!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ. Від сьогодні обмежили в’їзд в місто великого вантажного транспорту. Бо багато вантажних фур їдуть у місто, створюючи корки. Але вони ще й розбивають міські дороги. Чи буде нарешті контроль і за вагою таких авто?

Так, із сьогоднішнього дня ми обмежили в’їзд в столицю великогабаритного та великовантажного транспорту. Обмеження діятимуть вранці – із 7:00 до 10:00 години. Та ввечері – із 17:00 до 20:00.

Щодо контролю ваги таких авто. Кілька днів тому ми, спiльно з Мiнiстерством iнфраструктури та Державною службою Украïни з безпеки на транспортi,  запустили 5 автоматичних комплексiв габаритно-вагового контролю. Вони цілодобово працюють на всiх в’ïздах в столицю.

Вже першi днi роботи показали, що в середньому 20% великовантажного транспорту прямує до Києва зi значним перевантаженням.

Цiлодобова робота таких комплексiв – важливий крок, аби Киïв був закритий для недобросовiсних перевiзникiв. Постiйний контроль та штрафи змусять таких перевiзникiв не їхати через місто.

Для нас це важливо, бо перевантажені фури розбивають наші дороги. В тому числі, й нові. А влітку проблема вдвічі актуальніша, оскільки під час спеки дороги ще більше страждають від великовантажного транспорту.

Питання із соцмереж.  Коли відкриють столичні ТРЦ?  

Ми будемо зважати на динаміку розповсюдження захворювання. Якщо епідемічна ситуація не погіршиться, а кількість хворих на коронавірус зменшиться, то відкриття торгівельних центрів буде наступним етапом послаблення обмежень. До того ж, великі торгівельні центри треба відкривати після відновленням роботи метро. Бо люди добираються на роботу громадським транспортом. Зокрема, й до великих ТРЦ. Це розуміють і власники бізнесу в цих центрах.

Якщо 25 травня ми відкриємо метро, і якщо не буде негативної динаміки захворюваності, – будемо розглядати можливість відкриття і великих ТРЦ.

Ми повинні робити все поступово. Аби не створити умов для нових осередків хвороби!

Я дякую вам за увагу! Будьте обережними! Бережіть себе!

 

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]