Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

29 травня 2020 року, 11:01

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст розміщено під відео.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про те, що відбувається в столиці.

Кількість мешканців Києва, у яких підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 56 людей. Із них 17 – медиків.

За минулу добу в столиці від коронавірусу померла одна людина. Усього за період пандемії – 65 летальних випадків.

На сьогодні в столиці вже 2849 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, що захворіли:

18 жінок віком від 22-ох до 73-ох років. Та три дівчинки, яким 4, 8 та 9 років.

А також – 29 чоловікiв від 26-ти до 67-ми років. І щестеро хлопчиків – від двох до 17 рокiв.

До лікарень столиці госпіталізували 11 пацієнтів. Інші – лікуються на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужала за минулу добу в столиці – добра новина – 91 людина. Всього коронавірус подолали 597 мешканців міста.

Найбільше хворих виявили в Дніпровському районі –12, Деснянському – 9 та в Голосіївському і Дарницькому районах – по 6 випадків.

Щодо ситуації в лікарні швидкої допомоги, інформацію про яку вчора публікували ЗМІ.

На сьогодні в цьому медзакладі загалом виявлено 21 медпрацівника, інфікованого коронавірусом. Але виявили їх не за один день. А протягом останніх двох тижнів. І ці випадки потрапляли в загальну статистику, яку ми оприлюднюємо щодня.

Учора я говорив про те, що понад 14 відсотків від усіх хворих мешканців Києва – це медики. На сьогодні – 420 медпрацівників. І заразилися більшість з них на роботі.

Лікарня швидкої допомоги надає допомогу пацієнтам, що потрапляють в медзаклад в екстренних ситуаціях. І лікарі можуть не знати, що працюють із хворим на коронавірус. Коли немає часу на тестування, бо життя людини висить на волосинці.

Зазначу, що за час пандемії найбільше випадків захворювання на коронавірус серед медиків зафіксували: у міській лікарні № 3 – 89 людей. У лікарні № 8 – 44 медика, у Центрі екстренної медицини – 26 працівників швидкої допомоги та в Олександрівській лікарні – 23 медики.

Це, підкреслю, виявлені випадки за весь період пандемії. Тобто з березня місяця. І частина медичних працівників уже одужали.

 

Кількість інфікованих медиків ми оприлюднюємо щодня.

Наступне. Як ми повідомляли, із першого червня в столиці розпочнуть працювати дитячі садки, спортивні комплекси та зали, фітнес-центри (окрім басейнів), дитячо-юнацькі спортивні школи.

Відновлять роботу і заклади вищої та професійно-технічної освіти для випускників та абітурієнтів.

Зокрема, у столиці відновлять роботу 72 заклади професійно-технічної освіти – для підготовки та проведення державної кваліфікаційної атестації випускників.

Хочу зазначити, що місто забезпечило ці навчальні заклади антисептиками. В усіх приміщеннях здійснюють санітарну обробку.

Керівники закладів мають організувати щоденний температурний скринінг працівників та учнів. Також обов’язковий масковий режим.

Місто робить все можливе, аби учні цих навчальних закладів могли закінчити навчання. І або піти працювати за професією, або навчатися далі – здобуваючи вищу освіту.

Хотів би прокоментувати ще одну тему. Сьогодні інвестори забудовника «Аркада-будівництво» пікетують банк «Аркада», Кабмін, зараз прийшли і під КМДА.

Люди вимагають, аби забудовник виконав свої зобов’язання.

Зазначу, що протягом останніх років у столиці чимало скандалів навколо об’єктів незавершеного житлового будівництва. Тих, що забудовники зводили із залученням коштів фізичних та юридичних осіб. І виявилися неспроможними виконати свої зобов’язання перед інвесторами.

Зокрема, до міської влади протягом останнього часу надходять численні скарги людей, які інвестували кошти в будівництво житла та досі не можуть його отримати. Через невиконання забудовником «Аркада-будівництво» зобов’язань за укладеними інвестугодами.

Тільки в травні відбулося три зустрічі за участю представників міської влади, інвесторів, забудовника та банку «Аркада».

За результатами зустрічей міська влада підтвердила свою готовність – в межах своїх повноважень – сприяти поновленню будівництва.

Але, зазначу, що забудовник не виконав взятих зобов’язань перед громадськістю і не скоригував проект забудови житлового комплексу «Патріотика на озерах». Та не представи його на обговорення Містобудівної ради. А це було основною умовою для продовження будівництва. Бо ви пам’ятаєте, що там були протести громади мікрорайону.

Також підкреслю, що цьому забудовнику для виконання його зобов’язань перед іншими інвесторами – житлових комплексів «Евріка» на проспекті Глушкова та «Патріотика» – нічого не заважає! Тобто він може будуватися.

І місто, як завжди в таких ситуаціях, відстоюватиме інтереси киян, а не забудовника.

Я звертаюся до правоохоронних органів: негайно втрутитися в ситуацію і дати правову оцінку діям недобросовісного забудовника.

А зараз я хотів би традиційно відповісти на запитання від ЗМІ.

Питання від телеканалу ICTV. Чи отримували зарплатню вчителі та вихователі дитячих садочків під час карантину?

Вчителі та вихователі дитячих садочків отримують зарплатню з Державного бюджету. І це питання до Міністерства освіти.

Що ж стосується міста – ми, як можемо, підтримуємо наших освітян. І цього року столиця зберегла програму місцевих стимулів.

Так, на надбавки для освітян у бюджеті міста на цей рік передбачили 1 млрд 215 млн гривень.

І під час карантину надбавки від міста всі освітяни отримували. І вчителі, і вихователі дитячих садочків.

Загалом надбавки для працівників освіти в Києві сумарно більші, ніж фінансування із Державного бюджету. І найвищі в порівнянні з іншими містами України. Ми цю тенденцію зберігаємо. Тобто за час карантину освітяни отримали і зарплатню, і надбавки до неї.

Питання від кількох ЗМІ. Як цього року відбувається свято Останнього дзвоника? Воно у школярів сьогодні.

На жаль, карантин вніс корективи і в традиційний урочистий формат святкування Останнього дзвоника.

Але він сьогодні пролунає.

Аби підтримати цьогорічних випускників та їх вчителів, всіх столичних учнів, телеканал «Київ» організував свято онлайн.

І майже 18 тисяч випускників столичних шкіл можуть долучитися до цього формату.

Також знаю, що зараз нас дивляться багато учнів та вчителів, які організували спільне святкування і спілкування через соціальні мережі.

Я хочу привітати всіх випускників, їх педагогів та батьків із закінченням школи!

Дорогі випускники, ви виходите в доросле життя в дуже непростий час. Але всі виклики можна подолати, коли є мета і є мрія! Бажаю вам успіхів, вдалих ЗНО і втілення планів, які ви собі намріяли!

А зараз – Останній дзвоник цього навчального року!

І ще невеличкий сюрприз. До останнього дзвоника. До Дня міста, який ми будемо відзначати цими вихідними. Гарне відео про наш чудовий Київ.

Можна танцювати вальс!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]