Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

30 квітня 2020 року, 11:02

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст брифінгу розміщено під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Мені би так хотілося говорити про те, що хвороба в столиці пішла на спад.

Але, це не так.

Сьогодні у нас – плюс 60 людей, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус. Серед них – троє медиків.

Один випадок – на жаль, летальний.

На сьогодні в столиці вже 1401 підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

Захворіли:

31 жінка віком від 18-ти до 84-ох років. Та 4 дівчинки віком до 17 років.

18 чоловіків віком від 22-ох до 84-ох років. І 7 хлопчиків до 17 років.

Один хворий – з Києво-Печерської Лаври.

До лікарень столиці госпіталізували 25 пацієнтів. Інші – лікуються вдома на самоізоляції, під контролем медиків.

Усього в стаціонарах міських лікарень сьогодні перебувають 193 людини з підтвердженим діагнозом коронавірус. У тому числі, четверо дітей.

Та 64 пацієнти, з яких 6 дітей, – із підозрою на COVID-19.

32 особи – у важкому стані. Одна – підключена до апарату штучної вентиляції легень.

Від запалення легень у стаціонарах лікуються сьогодні 384 хворих.

Зазначу, що за минулу добу в Києві одужали ще 6 людей. Усього за цей час коронавірус подолали 75 осіб.

Я не втомлюся дякувати нашим лікарям, які буквально – на лінії фронту в боротьбі з цією хворобою. Вони постійно в зоні ризику. 10 відсотків із киян, що захворіли, – саме медики. Лікарі, медсестри, молодший медичний персонал.

148 медиків комунальних медзакладів мають підтверджений діагноз на коронавірус. Серед них, зокрема, – і лікарі Олександрівської лікарні, що першою прийняла удар. Бо була першою, яка почала приймати хворих на коронавірус.

Це і медичний персонал інфекційних відділень лікарень № 4, лікарні № 9, № 5, шостої лікарні. Та інших медзакладів столиці першої та другої хвилі прийому хворих на коронавірус, які взяли на себе це навантаження.

Є серед хворих і лікарі та медсестри непрофільних відділень, сімейні лікарі, які, надаючи допомогу, не знали, що людина інфікована.

Є медики також приватних клінік та державних медичних установ.

Сьогодні в стаціонарах перебувають 22 медики. Інших хвороба зачепила в більш легкій формі, і вони лікуються на самоізоляції.

Місто шукає будь-які можливості для допомоги і підтримки медиків.

Наскільки ви знаєте, із 1 квітня всі медзаклади країни отримують гроші – у тому числі, на виплату зарплати співробітникам – із Державного, а не з міських бюджетів.

Це, нагадаю, – медична реформа.

Київ віднайшов і виділив із міського бюджету на доплати медикам майже 900 мільйонів гривень.

За квітень медпрацівники комунальних некомерційних підприємств столиці, що надають вторинну (тобто спеціалізовану) та третинну (високо-спеціалізовану) допомогу, отримають додаткові виплати. Пропорційно відпрацьованого часу за умови повної зайнятості.

Для лікарів сума нарахувань становить 4 тисячі гривень, для медичних сестер – 3 тисячі, для молодшого медичного персоналу – 1 тисячу гривень.

Лікарі ж, які працюють з пацієнтами з підозрою та хворими на коронавірус, отримали доплати до заробітної платні за роботу з 13 березня.

Місто встановило їм доплату у розмірі дев’яти посадових окладів.

Таким чином, лікарі за березень отримали загалом від 30 до 50 тисяч гривень зарплати, медсестри – 25-30 тисяч і молодший медичний персонал – 20-25 тисяч гривень.

Таку ж зарплату вони отримають і за квітень.

Працівники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а саме: медики виїзних бригад та санітари, задіяні в заходах із дезінфекції автомобілів, також отримали премію за березень.

Для цього місто додатково виділило 12,4 млн грн.

Тепер що стосується забезпечення засобами захисту.

Також за останній місяць КП «Фармація» придбало 550 тисяч одноразових масок. Вони зараз у достатній кількості є в мережі комунальних аптек.

Крім того, місто замовило і купило в українських виробників 100 тисяч марлевих масок, що теж можна купити в аптеках «Фармації».

Також Київ отримав 100 тисяч одноразових масок від соціально-відповідального бізнесу. Їх передали медикам, поліції, рятувальникам та працівникам комунальних служб.

Сьогодні в мережі аптек «Фармація» в наявності: марлеві маски – майже 55 тисяч, одноразові – майже 400 тисяч. А також – рукавички та дезінфектори в достатній кількості.

Отримав Департамент охорони здоров’я і медичні маски різного ступеню захисту. З Державного резерву України та від Благодійного фонду «Корпорація монстрів» Усього понад 500 тисяч штук. Ці засоби індивідуального захисту розподілені у Центри первинної медико-санітарної допомоги, стаціонари та пологові будинки міста.

Також захисних костюмів та окулярів для медиків Київ придбав 2 тисячі.

Щодо вчорашніх повідомлень про лист народного депутата Гереги з пропозицією міській владі придбати маски у компанії «Епіцентр».

Я підняв інформацію: такий лист нардепа зареєстрований у канцелярії КМДА 28 квітня. І ми повинні його розглянути в установленому законом порядку та відповідно до чинного законодавства.

До цього подібних листів від депутата Гереги до КМДА не надходило.

Зазначу, що на початку обмежувальних заходів, коли був гострий дефіцит засобів захисту, «Епіцентр» благодійно надав місту 100 тисяч масок. І ми про це говорили на брифінгах.

Також 1 квітня КП «Фармація» закупляло 50 тисяч масок у «Епіцентру». До того, як надійшли маски, замовлені містом. Маски в «Епіцентру» були придбані КП «Фармація» не за бюджетні, а за кошти підприємства. Для розповсюдження в мережі комунальних аптек.

Загалом місто закупляло маски як в українських виробників, так і в постачальників з-за кордону. Кількох українських фірм.

Але, підкреслю, їх купляли не за бюджетні гроші. А за кошти – благодійників і підприємства «Фармація».

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ, телеканалів.

Ви багато разів казали, що 2020 стане роком великого оновлення інфраструктури міста. Через карантин столиця втратила багато ресурсів. Чи будуть втілені ці плани? Де зараз тривають роботи?

Ми не відмовляємося від свої планів. Місто не тільки бореться з коронавірусом. А й продовжує оновлювати інфраструктуру.

Так, на Борщагівському шляхопроводі вже закінчили асфальтування трьох автомобільних смуг та тротуару в напрямку центру. Там ще тривають інші роботи. І першого вересня рух відкриють.

Розпочали ремонтні роботи другої черги шляхопроводу – у напрямку Окружної. І до вересня об’єкт повністю здамо в експлуатацію.

Паралельно закінчують асфальтування проспекту Любомира Гузара. Його завершать до кінця цього тижня. 

Продовжується і ремонт проспекту Степана Бандери. Там триває ремонт розв’язки на перетині з проспектом Героїв Сталінграда. Почався капремонт також на вулиці Довбуша.

Уже скоро ми відкриємо рух оновленою вулицею Покровською – однією з найстаріших вулиць міста. Там ми асфальт замінили на міцну бруківку і повернули вулиці історичний вигляд.

Завершать невдовзі й ремонт вулиці Золотоворітської. Та багатьох інших.

Триває також будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу.

Будівництво метро на Виноградар перейшло в активну фазу.

Вчора я там був, перевіряв, що відбувається.

Триває процес бетонування майбутніх стін перегону між станціями «Мостицька» та «Проспект Правди». Спочатку там вирили величезні котловани, де пролягатимуть колії метрополітену.

Також продовжується зведення вентиляційних шахт уздовж нових перегонів. А головне – будівельники почали останній етап підготовки тунеле-прохідницького механізованого комплексу. Із його допомогою за пів року мають прокласти тунелі від майбутньої станції «Мостицька» до станції «Сирець».

Роботи з будівництва нових станцій та перегонів метро на Виноградар тривають на всіх майданчиках.

Представники «Київметробуду» запевнили, що у повному обсязі отримують фінансування від міста. І роблять все, щоб у грудні 2021 року дві нових станції метро на Виноградар були відкриті.

Пропоную невеликий репортаж з будівництва метро.

Сайт «Вечірній Київ»

Яка кількість киян розраховується онлайн за комунальні послуги? Як місто може переконати пенсіонерів платити за комуналку не на пошті чи в банку, а через інтернет?

На жаль, через обмежувальні заходи, люди та підприємства зіштовхнулися з фінансовими проблемами. І це вплинуло також на рівень розрахунків за комунальні послуги.

Сьогодні в Києві загальна заборгованість за комунальні послуги сягає майже 6 млрд гривень. Це – дуже велика сума.

Хочу наголосити, що тенденція до зменшення рівня сплати може призвести до перебоїв із наданням комунальних послуг.

Нагадаю, що термін дії знижки в 10 відсотків тепер подовжений до 30 числа кожного місяця.

Перш за все, гроші, отримані від киян за послуги, йдуть на закупівлю газу, реконструкцію застарілих теплотрас, які необхідно ремонтувати до початку нового опалювального сезону. А також на зарплату десятків тисяч тепловиків.

Зазначу, що сплатити всі комунальні послуги кияни можуть онлайн через «Центр комунального сервісу».

Також створена сторінка у Facebook, де в приватних повідомленнях можна зв’язатися з фахівцями центру та отримати консультацію щодо надання житлово-комунальних послуг.

Консультації надають і на «гарячій лінії» «Центру комунального сервісу». Додатково відкрили 10 стаціонарних номерів телефонів – відповідно в кожного районі міста.

Я неприємно шокований тією кількістю людей, які самі собі скасували карантин. І вивалили на вулиці, нехтуючи всіма правилами безпеки. Вчора на Хрещатику гуляло вже багато людей, переважно без масок. З дітьми.

А на дорогах – затори, бо всі кудись вирішили поїхати.

Хочу сказати одне: Ви, звичайно, можете не вірити в загрозу і говорити, що все це – легенди. Але, в такому випадку, ви не можете потім пред’являти претензії, що лікарні переповнені. Що вам не змогли надати допомогу. Що вас не попереджали!

Бо як уберегти людей, якщо вони самі цього не хочуть?! І ще й наражають на небезпеку інших.

Я дякую вам за увагу. Тим, хто розуміє: Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]