Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

12 травня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію в місті.

Кількість мешканців столиці, в яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 59 людей. Один випадок – на жаль, летальний.

За минулу добу вірус виявили в 14 медпрацівників. На сьогодні в Києві вже 1930 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. 38 людей померли.

Серед тих, хто захворіли: 33 жінки віком від 27-ми до 79-ти років. І дівчинка, якій усього три місяці. Та 22 чоловіка від 25-ти до 82-ох років. А також троє хлопчиків – 10-ти, 11-ти і 12-ти років.

До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів.

У лідерах з кількості виявлених хворих за минулу добу: Дарницький район – 11 випадків, Дніпровський та Оболонський райони – по 8 випадків.

Незважаючи на вихідні, Державною установою «Київський міський лабораторний центр України» за три дні досліджено 2242 зразки біоматеріалів. За весь період центр дослідив майже 16 тисяч ПЛР-тестів.

Мобільні бригади медиків за вихідні виїхали та відібрали 367 зразків на ПЛР-тести у людей з підозрою на коронавірус. Загалом у Києві протестовано тільки мобільними бригадами понад 9 тисяч мешканців столиці.

Зазначу,  що в нас збільшується кількість інфікованих, яким потрібна госпіталізація. У стаціонарах міських лікарень перебувають 218 хворих на коронавірус. І 99 людей – із підозрою на це захворювання.

56 пацієнтів – у важкому стані. Семеро з них підключені до апаратів штучної вентиляції легень.

У стаціонарах лікарень першої хвилі, як ми говорили, є близько 500 місць для хворих на коронавірус. Усього місто, в медзакладах першої та другої хвиль, передбачило майже 1 700 ліжко-місць.

Але, якщо у нас буде інфекційний вибух, і цього може виявитися замало. Саме тому я щоразу звертаюся до всіх: припиніть жити в ілюзіях! Вірус не відступив. Небезпека реальна! І саме від свідомості кожного із нас, від дотримання правил, залежить подальший розвиток ситуації.

Так, із сьогоднішнього дня в столиці розпочали перший етап послаблення обмежень. Працюють магазини площею до 300 квадратних метрів. Перукарні та салони краси. Літні тераси кафе та ресторанів. Невеликі виробництва. Деякі інші установи, про які ми говорили. Відкрилися також 27 продовольчих ринків.

Я хочу підкреслити, що для роботи всіх підприємств прописаний чіткий регламент та правила безпеки. Дотримуватися яких повинні всі без виключення.

На жаль, чимало киян самі собі зняли обмеження. І продовжували ходити в парки та на дитячі майданчики, компаніями на пікніки. Не дотримувались елементарних правил безпеки. Очевидно, що зараз ми маємо результати цих «радощів життя» і після Паски, і під час травневих свят.

Цими днями було три вихідних. І в столиці відбувалися просто масові гуляння! Хоч ми і закликали дочекатись послаблень і дотримуватися правил безпеки.

Дехто зараз питає: а навіщо був потрібен карантин. Навіщо? Поясню ще раз. Ми його запровадили вчасно! І не допустили стрімкого розповсюдження вірусу й інфекційного вибуху. Як це трапилося в інших країнах. У нас не померло стільки людей, не «лягла» медицина. І зараз, просидівши стільки часу на карантині, взяти і звести нанівець всі зусилля – м’яко кажучи, НЕРОЗУМНО!

Тому я хочу підкреслити. Послаблення ми запроваджуємо поступово. Щоб розуміти, де в нас основні ризики. І де можуть бути спалахи захворювання. Перший етап – це тест на те, чи готові ми жити за правилами.

І я нікого не лякаю. Але якщо за тиждень у нас ситуація різко погіршиться, іншого виходу, як повернутися до обмежень, у нас не буде.

Так, дехто, звичайно може ігнорувати все. Та ті, хто зараз нехтує правилами і говорить про світову змову, зовсім по-іншому поводитимуться в інфекційних відділеннях! І теж пред’являтимуть претензії. Вже про те, що їм не надали допомогу…

До речі. Сьогодні професійне свято в багатьох медиків, які рятують життя українців. – День медсестри.

У столичних медзакладах зараз працюють 17070 медсестер. 426 із них – з хворими на коронавірус.

Дорогі наші медсестри! Ви допомагаєте лікувати людей, доглядати за хворими. Ваша місія сьогодні – не тільки відповідальна, а й небезпечна. Та ви щодня йдете на роботу, ризикуючи своїм здоров’ям.

Я вітаю вас зі святом і бажаю сил та здоров’я, миру і благополуччя! А місто і надалі підтримуватиме вас і буде створювати гідні умови для праці та оплати за неї. Велика вам шана!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання з соціальних мереж. Як школярі закінчать цей навчальний рік? 

Усі ми розуміємо, що цей навчальний рік доведеться завершувати дистанційно. Керівники шкіл отримали інструкції від Міністерства освіти. Школярі навчаються онлайн, дистанційно здають тести і пишуть контрольні.  

Профільне міністерство також розробляє план проведення ЗНО та вступної компанії. Як тільки ми отримаємо інструкції, – доведемо їх і до керівників шкіл та вищих навчальних закладів, і до абітурієнтів.

Тепер наше головне завдання – якісно підготуватися до початку наступного навчального року. 

Хочу зазначити, що місто на це вже виділило майже 4 мільярди гривень. Найбільше коштів – близько двох мільярдів – спрямували на ремонтні роботи в закладах освіти та на загальноміські програми.

Більшість закладів освіти вже придбали дезінфікуючі та антисептичні засоби, засоби індивідуального захисту. Наша мета – гарантувати безпечне відновлення освітнього процесу. 

 Також у всіх районах триває закупівля меблів, обладнання для їдалень та харчоблоків, техніки для STEM-освіти, дидактичних матеріалів. 

Зазначу, що цього року ми відкриємо 7 оновлених закладів освіти. Зокрема, 3 нових дитсадки та 2 – після повної реконструкції.

Плануємо завершити і масштабні реконструкції з добудовами у 2 школах. Роботи на об’єктах тривали і в період карантину.

Пропоную невеликий репортаж про те, що відбувається на деяких об’єктах, про які я сказав.

ВІДЕО

Нагадаю, що у 2020-му на будівництво нових і реконструкцію існуючих закладів освіти місто спрямувало один мільярд гривень. Загалом за 4 останніх роки в Києві побудували та оновили 23 дитячих садочки та 7 шкіл. І ми продовжуємо інвестувати в розвиток наших дітей!

Запитання від телеканалу «112-Україна». У деяких регіонах країни дозволили користування громадським транспортом без спецпосвідчень. Коли Київ скасує спецквитки?

Ще раз підкреслю: все залежатиме вiд епiдемiологiчноï cитуацiï у мiстi. Як ми бачимо, вірус поки не відступає. І останніми днями маємо не оптимістичну динаміку захворювання. Тільки в неділю  – 66 підтверджених випадків, сьогодні – 59.

Тому розслаблятися зарано. І на першому етапі зарано знімати обмеження на роботу громадського транспорту. Тому він поки продовжить перевозити пасажирів за спецквитками. До 22 травня точно.

Але від сьогодні ми збільшили кількість маршрутів наземного громадського транспорту. Так, запустили додаткові маршрути з житлових масивів ДВРЗ, Троєщина, Лісовий та Корчувате.

У режимi спецрейсiв курсуватимуть деякі автобусні маршрути. З їх розкладом можна ознайомитися на сайті КМДА.

Проїзд у транспорті поки можливий тільки за наявності спецквитка та засобів індивідуального захисту. 

Усього на маршрути щодня виходить до 300 одиниць автобусів, тролейбусiв i трамваïв «Київпастрансу». Весь рухомий склад обов’язково дезінфікують – як перед виïздом на лiнiю, так i впродовж дня.

Рішення щодо відкриття метро ухвалить Кабінет Міністрів, який, власне його і закрив.

Я ще раз закликаю всіх відповідально ставитися до свого здоров’я та безпеки людей, які поруч.

Не нехтуйте правилами! Це – ваше здоров’я і ваше життя. Якщо ви опираєтеся – вам ніхто не допоможе його зберегти!

Тому: бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]