Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

13 липня 2020 року, 11:11

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

- чому у вихідні зменшується кількість хворих на COVID-19;

- про результати контролю за дотриманням закладами столиці регламентів роботи;

- про надану містом допомогу постраждалим мешканцям будинку на Позняках;

- про ремонт столичних доріг;

- чи підвищать вартість проїзду в міському електротранспорті;

- коли можна буде купатися на міських пляжах.

Добрий день!

Інформую вас про ситуацію в нашому місті.

Кiлькiсть мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили коронавірус, збiльшилась ще на 56 людей. Серед них – четверо медиків.

На сьогодні в столиці вже 6238 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, хто захворіли: 21 жінка віком від 21-го до 75-ти рокiв. І дівчинка, якій 12 років. Та 31 чоловік від 19-ти до 80-ти рокiв. І троє хлопчиків – від 4-ох до 17-ти років.

До медзакладів столиці госпіталізували 9 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. За минулу добу одужала 51 людина. Всього коронавірус подолали 2109 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Святошинському районі – 13. У Шевченківському – 11. Та в Дніпровському районі – 7 випадків.

Зазначу, якщо проаналізувати статистику, у вихідні дні суттєво зменшується кількість виявлених хворих. Чому? Як говорять фахівці, у вихідні менше людей звертаються до медиків і здають тести. Також на сьогодні майже 50% досліджень роблять у приватних лабораторіях, які у вихідні не працюють.

Також повідомлю, що в столиці закрили на карантин ще один гуртожиток – на вулиці Михайла Бойчука. Там виявили 5 хворих студентів і 13 контактних осіб. Двох хворих госпіталізували. Інші – на самоізоляції. У гуртожитку здійснили дезінфекцію приміщень.

Хочу підкреслити, що продовжують працювати групи контролю за дотриманням закладами столиці регламентів роботи. Тільки за минулий тиждень представники Держпродспоживслужби і «Муніципальної охорони», спільно з поліцією перевірили 729 ресторанів і кафе, магазинів та ринків. Склали 158 протоколів про порушення.

Також цими вихідними в столиці закрили ще три розважальних заклади. А минулого тижня, як я вже говорив, у Києві закрили 4 нічних клуби.

І не про коронавірус. Хочу повідомити, що більшість постраждалих мешканців будинку на Позняках, де стався вибух, отримали грошову компенсацію. Крім кількох родин, яка ще оформлюють документи. Місто надало людям від 50-ти до 100-та тисяч гривень. Також Київрада ухвалила рішення про виділення 20-ти мільйонів гривень на ремонти та облаштування нового житла. Ці кошти постраждалі мешканці отримають найближчим часом. До цього міська влада, спільно з фондом «Майбутній Київ», надала матеріальну допомогу всім мешканцям будинку на Позняках на відновлення ними втрачених документів.

Наступне. Поки триває літній сезон, ми продовжуємо ремонтувати інфраструктуру столиці. За кілька днів повністю відкриємо рух оновленою вулицею Івана Франка. Там вже вкладають верхній шар асфальту. 

Також відремонтували тротуари – з урахуванням потреб людей із вадами зору. Облаштували велосмугу. Зараз впорядковують зону для паркування авто. Встановлюють і нове LED-освітлення. 

Івана Франка – одна з історичних вулиць у центрі столиці. Зазначу, що останній раз її ремонтували 30 років тому! 

Також багатьох киян цікавить, коли завершать капітальний ремонт Борщівського шляхопроводу? До кінця цього року Борщагівський шляхопровід буде повністю оновлений. Фахівцям доводиться, не зупиняючи руху транспорту, фактично зводити новий шляхопровід. Сьогодні там триває монтаж нових балок прогонових будов в напрямку Оружної дороги.

Працюватимуть дорожники і над залізницею. Під час цих робіт рух коліями тимчасово призупинять. Нагадаю, що в травні завершили капітальний ремонт першої черги шляхопроводу. Сьогодні роботи тривають на другій його частині – в бік Великої Окружної.

 Ми розуміємо, що ремонт ускладнює рух транспорту. Але ми капітально оновлюємо об’єкт, який не бачив ремонту з 1965 року! Тобто з моменту введення в експлуатацію. І робимо це, піклуючись про безпеку і комфорт киян.

Минулого року оновили Борщагівську лінію швидкісного трамваю. До кінця цього року – повністю відремонтуємо шляхопровід. Я у вихідні був на об’єктах, про які зараз говорив. Пропоную коротке відео про те, як там тривають роботи.

ВІДЕО

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Питання від каналу «Україна». НКРЕКП ухвалила рішення про збільшення з 1 серпня тарифу «Укренерго» на передачу електроенергії на 54%. Як таке здорожчання позначиться на вартості проїзду в міському електротранспорті – в метро, трамваї, тролейбусі? На скільки може зрости вартість проїзду?

Я хочу заспокоїти киян. Столична влада не планує піднімати тариф на проїзд в міському електротранспорті. Адже ми розуміємо, що це вдарить по кишенях мешканців міста. Тому будемо шукати додаткові ресурси в міському бюджеті для компенсації транспортним підприємствам. 

Що стосується сплати за проїзд. Зазначу: сьогодні на всьому рухомому складі «Київпастрансу» та на станціях швидкісного трамваю, міської електрички та фунікулеру пасажири можуть скористатися е-квитком. І не сплачувати готівкою. 50% усіх пасажирів уже сплачують за проїзд безконтактно. Місто планує повністю перейти на безконтактні способи оплати за проїзд. Тим самим  виключивши готівку в громадському транспорті столиці.

Питання від кількох ЗМІ. Триває розпал пляжного сезону в Україні та в столиці. І ми чуємо все більше повідомлень, що ті чи інші зони відпочинку є небезпечними для купання. Минулого тижня серед таких назвали і столичні пляжі. Чи змінилась ситуація. Де відпочивати вже безпечно?

Минулого тижня на всіх столичних пляжах були вивішені жовті прапори. Це означає, що купатися на них не рекомендовано. Але засмагати і відпочивати на пляжах можна.Чому склалася така ситуація?  Через сильні дощі, що пройшли в Києві минулого тижня. У результаті взятих проб, у воді виявили завищені показники вмісту кишкової палички. 

Зазвичай після сильних опадів у всіх водоймах подібні показники підвищуються. На їх повернення до нормативних потрібно 3-4 дні. Нові проби води фахівці Держпродспоживслужби братимуть сьогодні.

І в четвер-п’ятницю ми будемо готові повідомити, на яких пляжах купатися знову безпечно. А де – поки слід утриматися від водних процедур. Тому, якщо хочеться на пляж, то поки тільки засмагати, милуватися красою Дніпра та грати у волейбол! Після того, як налагодиться погода.

Бережіть своє здоров’я! Бережіть себе!

Дякую за увагу! До зустрічі в середу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]