Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

21 серпня 2020 року, 11:14

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

І надалі інформую вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Столиця залишається в жовтій зоні  епідеміологічної небезпеки. Кількість хворих у Києві збільшилась за минулу добу на 156 людей. Сьогодні в столиці вже 11328 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

Серед тих, хто захворіли: 93 жінки віком від 21-го до 79-ти років. Та 6 дівчаток від одного року до 17-ти. А також 55 чоловіків віком від 20-ти до 84-ох років. І двоє хлопчиків – трьох і п’яти років.

Захворіли, зокрема, і шестеро медиків. До лікарень столиці госпіталізували 23  пацієнтів. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужала за минулу добу 21 людина. Всього коронавірус подолали 3606 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Солом’янському районі – 26. У Голосіївському – 21. Та в Дніпровському районі – 19 випадків.

Зазначу, що у нас збільшується кількість хворих, які потребують госпіталізації.

Сьогодні в стаціонарах медзакладів столиці перебувають 499 хворих на COVID-19. У тому числі 18 дітей. 92 пацієнти – у важкому стані.  8 – під апаратами штучної вентиляції легенів. Із підозрою на коронавірус в лікарнях – 51 киянин. А хворих на пневмонію тільки минулої доби госпіталізували 99 людей. Всього у лікарнях таких пацієнтів майже 700.

Сьогодні лікарні першої хвилі фактично функціонують як  інфекційні госпіталі. Готові вже приймати хворих на COVID-19 і лікарні другої хвилі. Вони забезпечені медикаментами, мають все необхідне для лікування таких пацієнтів обладнання.

 Місто оперативно ухвалює необхідні рішення відповідно до  епідеміологічної ситуації. Але хочу наголосити: чи упередимо стрімке розповсюдження вірусу, щоб зберегти здоров’я людей і не повернутися до суворих обмежень, – залежить від кожного з нас. Елементарні правила мають стати звичкою. Бо ми, на жаль, живемо в новій реальності. Не тільки Україна… 

Не складно користуватися захисною маскою, часто мити руки та обробляти їх антисептиком. Дотримуватися соціальної дистанції. Пам’ятайте про це!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та користувачів соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ. Вже кілька років у Києві працює програма «Громадський бюджет». І за нею здійснено чимало проектів. Чи буде продовжено цю програму з огляду на кризу, спричинену пандемією?

 Проект ми, безумовно, продовжимо. Бо він став популярним серед киян і показав свою ефективність. За 4 роки дії «Громадського бюджету» були зроблені сотні цікавих проектів киян, здійснені ремонти в будинках та громадських місцях. Закупили чимало обладнання для різних установ міста.

Проекти пропонують самі кияни – що вони хочуть бачити на своїй вулиці, в своєму районі, в місті. «Громадський бюджет» – це один з прикладів місцевої демократії та самоврядування, ефективної співпраці влади з громадою міста.

 Цього року ми навіть збільшили кошторис проекту. Він складатиме 170 мільйонів гривень. На втілення своїх проектів за рахунок «Громадського бюджету» цього року подали заявки понад 840 команд. На голосування, де ідеї обиратимуть самі кияни, винесли понад 1400 проектів.

 За останніх 4 роки в рамках «Громадського бюджету» кияни подали більш як 4500 проектів. Чверть із них перемогли в голосуванні і отримали фінансування з міського бюджету. На сьогодні успішно втілили вже майже 600 проектів. Інші – на стадії реалізації.

Голосування за нові проекти вже розпочалося і триватиме до 15 вересня. Обрати ідеї, що вам подобаються, можна на сайті «Громадського бюджету». Проголосувати ви можете за 5 проектів.  Тож долучайтеся!

І кілька запитань від користувачів Facebook.

Григорій питає: Ви обіцяєте підійняти найбільший прапор України. Це гарна справа. Але чому ці кошти не спрямувати, наприклад, на ремонт лікарні або школи, для мене не зрозуміло!

 По-перше, ми спрямували необхідні кошти на ремонти і підготовку шкіл до нового навчального року. Якщо ви цим цікавитесь – то бачили, що капітально оновлюємо і шкільні стадіони. Ремонтуємо відділення в лікарнях та закуповуємо сучасне обладнання.

 Стосовно прапора. Ще раз наголошую:  проект, який я ініціював, – благодійний. Втілюємо ми його за кошти меценатів і бюджетних грошей не витрачаємо. 

Це буде найвищий флагшток і найбільший державний прапор України. Я впевнений, він сподобається і мешканцям столиці, і нашим гостям.

Висота флагштока – майже 90 метрів, а полотнище прапора розміром 16 на 24 метри. Встановлений він на київських пагорбах і видно буде прапор майже з кожної точки нашої столиці.

 Відкрити меморіал та підійняти головний прапор ми плануємо напередодні Дня Державного Прапора України. Пропоную подивитися коротке відео, як місто готується до цієї події.

(ВІДЕО)

Очікуйте завтра ввечері трансляції на моїх сторінках у Facebook та на Youtube-каналі.

Питання від Владислава: У зв’язку з перевезенням у громадському транспорті пасажирів виключно в кількості місць для сидіння, як буде організований доїзд учнів у школи з 1 вересня? Чи будуть шкільні автобуси для школярів?

 У столиці працює 501 заклад середньої освіти. 430 із них – комунальні. І всі вони розташовані в районах таким чином, аби діти могли добиратися до школи не використовуючи громадський транспорт.

Батьки ж, які вирішили віддати свою дитину в навчальний заклад не поруч із помешканням, самостійно відвозять її до школи. Приватні навчальні заклади, за необхідності, купують або орендують шкільні автобуси. І це – нормальна світова практика.

Місто ж надає кілька шкільних автобусів для перевезення учнів у спеціалізовані навчальні заклади. У нас кілька таких автобусів. Вони обладнані всім необхідним, аби перевозити дітей-інвалідів. 

 Галина цікавиться: Чи допомагає надалі місто соціально-незахищеним киянам? І чи будуть цього року традиційні матеріальні виплати окремим категоріям киян до Дня Незалежності?

 Місто вже розпочало виплачувати матеріальну допомогу до Дня Незалежності. Всього її отримають понад 300 тисяч мешканців столиці. Це ветерани АТО, члени сімей загиблих учасників АТО, Праведники Бабиного Яру, учасники Революції гідності. Особи з інвалідністю та інші окремі категорії соціально незахищених киян. 

 Розмір виплат становить від 300 до 500 гривень. Усього за програмою «Турбота» до Дня Незалежності місто виплатить понад 92 мільйона гривень.

Надходитимуть кошти на пенсійні рахунки та рахунки утримувачів «Картки киянина». Також виплати будуть здійснюватись через відділення «Укрпошти».

Я дякую вам за увагу! З прийдешніми вас святами – Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України!

Ми все подолаємо – якщо будемо обережними і уважними до свого здоров’я та здоров’я людей, які поруч!

Бережіть себе!

 

 

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]