Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Проведення будинкових зборів та прийняття рішення про види робіт дає киянам можливість отримати від міста кошти на ремонт будинку – Петро Пантелеєв

07 серпня 2020 року, 15:36

Будинкові громади сьогодні можуть самостійно змінювати управляючу компанію через проведення колективних зборів. Орган місцевої влади може проводити конкурс на обрання нового управителя для багатоповерхових будинків лише за умови відповідного звернення від співвласників будинку та за наявності протоку будинкових зборів. Така норма чинного профільного законодавства. Про це в інтерв’ю виданню «Вечірній Київ» повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Разом із тим, заступник голови КМДА зауважив, що проведення загальнобудинкових зборів є надзвичайно ефективним інструментом, щоб отримати від міста фінансову допомогу на проведення капітального ремонту чи енергоефективних заходів.

«Для міста є важливішим боротьба зі старінням багатоповерхівок, проведення капітальних ремонтів будинків та їх конструкцій, термомодернізація будівель. Усі бачимо, до чого призводить відсутність вчасних ремонтів: у багатьох містах трапляються обвали житлових споруд… У минулому році, за рішенням Київради, повноцінно запрацювала програма ремонтів для всіх без винятку будинків, навіть там, де ОСББ чи ЖБК не створені. Ми надали усім право отримати фінансову допомогу від міста на виконання капремонту. Єдине, що для цього мають зробити люди, – провести збори, визначитись, які саме роботи вони хочуть провести, та подати протокол цих зборів у районну адміністрацію. Випереджаючи питання про те, що зараз людей зібрати на збори дуже важко, тим більше зараз карантин, закон передбачає як допоміжний механізм наступне: якщо під час самих зборів рішення прийняти не вдалося, можна провести письмове опитування», – розповів Петро Пантелеєв.

За його словами, близько 200 будинків програмою вже скористалися. До речі, її особливістю є досить лояльне співвідношення коштів, що залежить від виду робіт. Наприклад, на ліфти, лише 5% від вартості ремонту чи заміни збирають мешканці, а 95% – дає місто. На утеплення фасадів будинкова громада має зібрати лише 30% від потреби, 70% – надає місто.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]