Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Рак переможний у більшості випадків за умови раннього виявлення. І в столиці сьогодні створено для цього всі можливості – Валентина Гінзбург (+фото)

04 лютого 2021 року, 15:17

У переважній більшості випадків онкологічне захворювання можна вилікувати. Але за умови, якщо хворобу діагностовано на ранній стадії. У цьому переконує директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

За її словами, від онкології помирає велика кількість людей у всьому світі. І незважаючи на прогрес, який спостерігається у медичній науці, фахівці одностайні у такому твердженні – левова частка успіху лікування залежить від того, як рано діагностували хворобу.

«Сьогодні в столиці створено всі умови для того, щоб кожна людина могла пройти необхідні онкоскринінги, переконатися, що здорова або «спіймати» рак на тій стадії, коли лікування буде максимально ефективним та щадним для організму, –наголосила директорка Департаменту. – Тож хочеться закликати всіх киян ставитися до регулярних медичних оглядів, як до найкращої профілактики».

Валентина Гінзбург більш докладно розповіла про деякі нововведення в медицині столиці, що допомагають киянам пройти обстеження швидко зручно та якісно: «Упродовж останніх трьох років у лікувально-профілактичних закладах столиці оновлювалося діагностичне обладнання. Нові сучасні ендоскопи, гастроскопи, обладнання для проведення колоноскопії, рентген-обладнання, МРТ та КТ, УЗД-апарати тощо. Зокрема, це надало можливість запровадження цього року масштабної кампанії зі скринінгу раку шийки матки та молочної залози».

Наприклад, у 2020 році Департамент охорони здоров’я з метою виявлення раку молочної залози на ранніх стадіях розвитку закупив 18 найсучасніших скринінгових мамографічних апаратів, що будуть розміщені в консультативно-діагностичних центрах всіх районів міста, Олександрівській клінічній лікарні м. Києва та Київському міському пологовому будинку № 3. Крім цього, у Київський міський клінічний онкологічний центр закуплено єдиний в Україні мамографічний апарат з томосинтезом для проведення біопсії молочної залози.

«Рак молочної залози займає перше місце серед усіх онкологічних захворювань у жінок та є головною причиною смертності. Але для його вчасного виявлення, окрім сучасного обладнання, необхідне свідоме ставлення жінки до свого здоров’я. І мотивувати до цього можуть лікарі. Тому Департамент охорони здоров’я видав наказ, що організовує роботу медиків у цьому напрямі», – розповіла Валентина Гінзбург.

Документ регламентує ведення реєстру жіночого населення лікарями первинної ланки; анкетування з метою оцінки генетичного ризику та вчасного направлення пацієнток на проведення необхідного обстеження; надання інформації усім жінкам щодо методики самообстеження молочних залоз; роз’яснення щодо важливості участі у скринінгу на рак молочної залози та залучення до мамографії якомога більшої кількості жінок у віці 50-69 років.

«Також, згідно з наказом, жінки до 35 років направляються на ультразвукове дослідження молочних залоз, а за наявності сімейного анамнезу – на проведення мамографії, киянки 35-40 років – на проведення первинної мамографії, а жінки у віці 50-69 років мають пройти цю процедуру раз на два роки навіть за відсутності скарг», – розтлумачила директорка Департаменту.

Продовжуючи тему онкоскринінгу для жінок, Валентина Гінзбург розповіла про створену цього року централізовану цитологічну лабораторію на базі Київського міського пологового будинку № 5.

«У лабораторію закуплено сучасне обладнання для проведення цитологічних досліджень. Якщо коротко – біоматеріал, взятий у жінки в будь-якій акушерсько-гінекологічній установі столиці аналізується на цьому потужному обладнанні, яке з надвисокою точністю визначає, в першу чергу, предонко і онкопатологію, а також диференціює діагностику між пухлиною і непухлинним процесом, між хронічним неспецифічним і специфічним захворюванням», – зазначила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту охорони здоров’я нагадала і про те, що вперше 2 роки тому столиця запровадила для дівчаток безкоштовну вакцинацію проти папіломавірусу, який провокує виникнення раку шийки матки. До речі, у 43 країнах світу такі щеплення внесені до Календаря вакцинації.

Ще одним важливим напрямком роботи є раннє виявлення колоректального раку. Протягом трьох років Департамент охорони здоров’я на виконання заходів міської цільової програми «Здоров’я киян» проводить закупівля тест-систем для виявлення прихованої крові в калі. Ці тести розподіляються між закладами охорони здоров’я первинного рівня для проведення скринінгу населення з метою виявлення раку шлунково-кишкового тракту. Лише в 2020 році за їхньою допомогою  проведено дослідження у 87 772 киян, виявлено 7476 патологічних станів.

«Тож підсумую. Сьогодні в нашому місті немає проблем щодо можливостей раннього виявлення такого підступного захворювання як рак. Проте кожен має зрозуміти для себе: наше здоров’я – це зона відповідальності не лише медиків, а й нас самих. Зателефонуйте лікареві, з яким підписали декларацію. Спитайте, які профілактичні заходи він рекомендує особисто вам та вашій дитині. Обов’язково повідомте йому, якщо відчули якісь застережливі симптоми. Ваш лікар визначиться які обстеження призначити, до якого вузького фахівця вам слід звернутися та надасть усі необхідні направлення на безоплатну діагностику», – наголосила Валентина Гінзбург.

Київський міський клінічний онкологічний центр після ремонтних робіт

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]