Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Ранні пташки», «нетерплячки» – як лагідно називають передчасно народжених малюків їхні батьки та лікарі, у столиці мають всі шанси вижити, наздогнати у розвитку однолітків та зростати здоровими – Валентина Гінзбург

17 листопада 2021 року, 13:12

17 листопада у світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей (World Prematurity Day). Заснований у 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми він має на меті  привернути увагу громадськості до питання виходжування і реабілітації передчасно народжених немовлят. Цей процес є складним, він триває місяцями та потребує консолідації зусиль лікарів та батьків. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, у столиці більшість таких малюків з’являється на світ у Перинатальному центрі. Цей заклад спеціалізується на наданні медичної допомоги дітям, які при народженні мали вагу менше 1500 г. У закладі щорічно народжується 160-170 таких дітей. Близько 60 з них – із критично низькою вагою тіла. Завдяки впровадженню сучасних технологій виживаність дітей у цієї ваговій категорії останніми роками виросла з 20 – до 82%.

«У Центрі створено всі умови для маленьких «нетерплячок». Ними опікується мультидисциплінарна команда фахівців, до складу якої входять лікарі неонатологи, дитячи анестезіологи, неврологи, офтальмологи, реабілітологи, хірурги, масажисти» - розповіла директорка профільного Департаменту.

Вона також зазначила, що матеріально-технічна база закладу відповідає його спеціалізації. Наприклад, кілька років тому за кошти міського бюджету було закуплено та встановлено сучасну ретинальну камеру для діагностики ретинопатії недоношених. Це забезпечило найменшим киянам (а саме у передчасно народжених найчастіше виникають проблеми із зором) ранній скринінг цих патологій та вчасне оперативне втручання, що проводиться безпосередньо у Перинатальному центрі.

«Також, усі пологові будинки наразі забезпечені сучасним обладнанням для проведення скринінгових досліджень новонароджених для виявлення вродженої туговухості; сучасними пересувними рентгенівськими апаратами для обстеження новонароджених та породіль; апаратами УЗД високого класу для перинатального скринінгу та обстеження новонароджених із метою виявлення захворювань на ранніх стадіях, а також сучасним обладнанням для надання допомоги недоношеним дітям, дітям з критичною вагою та дітям, що потребують інтенсивної терапії», - розповіла Валентина Гінзбург.

Повертаючись до питання надання спеціалізованої допомоги передчасно народженим малюкам у Перинатальному центрі, директорка Департаменту розповіла, що протягом 3-х років після виписки зі стаціонару за дітьми наглядають у катамнестичному кабінеті.

«Це таке спеціальне організоване середовище, де дитинку регулярно оглядають фахівці, щоб контролювати її розвиток, а у разі виявлення порушень –  скерувати на лікування. Також батьків там навчають навичкам догляду за дітьми, масажу, гімнастики тощо», – додала Валентина Гінзбург.

Із 2019 року на базі Перинатальноо центру створений перший в Україні Банк грудного молока. Використання донорського грудного молока за відсутності материнського – один із чинників збереження здоров’я та зменшення ускладнень у дітей. Щорічно понад 600 немовлят отримують донорське грудне молоко. За два роки існування Банку грудного молока 117 жінок поділилися своїм грудним молоком заради здоров’я передчасно народжених немовлят.

«Нехай всі передчасно народжені діточки, яких випестували наші лікарі, ростуть на радість своїм родинам та нашій країні», – побажала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]