Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Реконструкція Бортницької станції аерації здійснюється відповідно до закону України та міжнародної угоди

04 червня 2021 року, 19:36

Проект «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації» виконується відповідно до міжнародної угоди між Урядом України та Урядом Японії та під наглядом генпідрядника – японської компанії JICA.

Нагадаємо, у червні 2015 року між Урядами України та Японії була підписана Кредитна угода для залучення коштів на реконструкцію Бортницької станції аерації (БСА) на пільгових умовах від японської компанії JICA. Це найбільший інфраструктурний проект України в сфері житлово-комунального господарства.

Кредит надається на суму 108 млрд єн. Умови кредитування: 0,1 % річних на термін 40 років, з 10-річним пільговим періодом. При цьому вартість обладнання та послуг, що будуть закуповуватись з Японії, має складати не менше ніж 30% від загальної вартості проекту. Консультант 1 та Консультант 2 є японськими компаніями вибраними на конкурсних засадах згідно Правил та процедур JICA,  а генпідрядник – юридична особа з японською часткою не менше 50 %+1.

Замовником Проекту виступає ПрАТ «АК «Київводоканал». Розпорядники коштів державного бюджету – Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Київська міська державна адміністрація. Кредитор – Уряд Японії. Міжнародна фінансова установа кредитора –JICA. Позичальники по кредиту – Кабінет Міністрів України. Субпозичальник – ПрАТ «АК «Київводоканал».

Україна взяла на себе перелік зобов’язань за проектом, зокрема підготовку будівельного майданчика загальною площею 35 га, що виконані станом на грудень 2018 року.

У червні 2018 року японським консорціум у складі компаній NipponKoeiCo., Ltd., TEC InternationalCo., Ltd. та NihonSuikoSekkeiCo., Ltd розпочато тендерний супровід проекту.

З березня до листопада 2019  року «Київводоканалом» проводилась процедура закупівлі робіт (вибору генпідрядної організації).  «Київводоканал» та японський Консультант за погодженням з JICA були вимушені достроково завершити процедуру закупівлі у зв’язку з тим, що останнім було виявлено невідповідності критеріям тендерної документації.

У травні 2020 року було оголошено повторну процедуру закупівлі робіт.

Через складну ситуацію, пов’язану з розповсюдженням COVID-19, на прохання учасника та JICA прийнято спільне рішення представників Міністерства фінансів України, JICA та «Київводоканалу» подовжити термін подачі пропозицій до 29 січня 2021 року.

У лютому 2021 року відбулось відкриття технічної частини тендерної пропозиції, початок оцінювання, а у березні – фінансової частини, після чого розпочалось  оцінювання пропозицій.

Технічна частина відповідала вимогам тендерної документації Проекту, а от за результатами перевірки фінансової частини пропозиції було визначено, що  її ціна значно перевищує очікувану розрахункову вартість Проекту, підтверджену на етапі розробки робочої документації японським консультантом 1. Тому Товариством заплановано проведення цінових переговорів з учасником з метою зменшення вартості пропозиції.

Підкреслимо, кошти, що надаються JICA – це кредит, а отже його необхідно буде повертати.  Триває робота для зниження вартості та подовження процедури визначення японської генпідрядної організації.

Безпосереднє виділення коштів на будівельні роботи здійснюватиметься уповноваженим японським банком після підписання контракту із японською генпідрядною організацією. Місце проведення розрахунків – територія Японії.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]