Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Рішення про встановлення Головної ялинки ухвалять після консультацій з силами оборони. І, якщо її встановлюватимуть, то виключно за рахунок меценатів

18 листопада 2022 року, 15:21

Комісія Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій розглянула петицію авторки Наталії Попович щодо недоречності встановлення новорічної ялинки в Києві в умовах воєнного стану.

Комісія рекомендувала профільним департаментам врахувати всі пропозиції щодо невикористання бюджетних коштів, дотримання заходів безпеки та заощадження електроенергії, утім не підтримала петицію в частині пропозиції не встановлювати ялинку.

«Ми вдячні авторці петиції за увагу до такого делікатного питання, як організація відзначення свят в умовах воєнного стану. Всі наведені аргументи ми під час обговорення варіантів встановлення Головної ялинки країни врахували – мова йде про безпеку, невикористання бюджетних коштів та економію електроенергії. Тут наші позиції ідентичні. Місто і не планувало витрачати бюджетних коштів, та головними моментами визначило безпеку й енергоекономію. Звісно, фінальне рішення, чи встановлювати ялинку ми прийматимемо, виходячи з безпекової ситуації. Утім, я вважаю, що відмова від одного з головних символів святкування Різдва та Нового Року буде неправильним сигналом. Адже всі ми віримо, що добро переможе зло, світло переможе темряву. Українці сьогодні демонструють всьому світові незламність нашого духу. На жаль, є окуповані міста та села, де цього року не буде свята. І саме наша ялинка – як Головна ялинка країни – може стати для всіх символом надії і віри. Ми знаємо, що перемога України неминуча, і віримо, що наступного Різдва у кожному українському місті, містечку чи селищі ялинки засяють синьо-жовтими вогниками. А цього року ми не дозволимо російським варварам вкрасти у наших дітей свято. Українські дітлахи і так настраждалися від жахіть війни», – прокоментувала голова Комісії Київрада Вікторія Муха.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, котра опікується питаннями культури, розповіла – у разі, якщо місто після консультацій із військовими ухвалить рішення про встановлення ялинки, бюджетні кошти на це не витрачатимуть.

«До нас вже звернулися меценати та соціально відповідальний бізнес із пропозицією допомогти у встановленні та оформленні ялинки. Нам готові надати і саме новорічне дерево, і прикраси, а також генератор для підсвічення ялинки, у разі якщо такий формат буде схвалено. Після свят ми зможемо передати його до установи критичної інфраструктури або на фронт. Також ми розглядаємо варіант, що підсвічуватимуть ялинку лише в певні дні або години. Наприклад, у день відкриття 19 грудня, на Різдво (25 грудня та 7 січня) та у Новий рік», – розповіла Ганна Старостенко.

Вона також наголосила, що в умовах воєнного стану місто, як і планувало, однозначно відмовиться від організації святкового ярмарку та концертів біля головної ялинки.

«Звичайно, що цьогоріч проведення ярмарків та концертів не є доречними. Ми розглядаємо можливість встановлення саме Головної ялинки країни як символу новорічно-різдвяного дива та нашої незламності. Аби довести, що світло перемагає темряву, а життя – перемагає смерть. Впевнена, що святковий настрій, який ми все ж прагнемо зберегти, в першу чергу для дітей, підтримуватиме позитивні емоції та віру у перемогу в усіх мешканців столиці, що так важливо зараз», – підкреслила Ганна Старостенко.

Вона додала, що в столиці наразі налічується близько 300 тисяч дітей, серед яких і ті, котрі були змушені переїхати в столицю у зв’язку із повномасштабною агресією росії, а також діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які втратили одного з батьків під час війни з країною-агресором. Для всіх них дуже важливі позитивні емоції, отже створити атмосферу різдвяного настрою для них є нашим обов’язком.

У разі, якщо ялинку таки встановлюватимуть, місто разом із правоохоронцями подбає про заходи безпеки.

У Департаменті муніципальної безпеки підкреслили, що рішення про встановлення Головної новорічної ялинки країни будуть ухвалювати за підсумками консультацій із командуванням угруповання сил і засобів оборони міста Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]