Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Суттєвий крок до відкриття екологічних даних – у Києві створено реєстр дозволів на викиди

13 грудня 2022 року, 13:51

У Києві створено реєстр дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, і наразі триває робота над його наповненням. Після оприлюднення реєстру кожен киянин матиме можливість у зручний спосіб отримати вичерпну інформацію про відповідні дозвільні документи підприємств столиці, які мають право здійснювати викиди забруднюючих речовин у повітря. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

«Ми знаємо, яким великим є запит громадськості на відкриття екологічних даних. Оприлюднення реєстру на викиди забруднюючих речовин стане суттєвим кроком у цьому напрямі, адже усю необхідну інформацію можна буде отримати онлайн у кілька кліків. Станом на зараз нами опрацьовано та занесено до реєстру понад 900 дозволів, виданих суб’єктам господарювання. Очікується, що наповнення реєстру буде завершено до червня наступного року, а публічний доступ до нього буде надано впродовж трьох місяців після закінчення воєнного стану», – наголосив Олександр Возний.

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами – це офіційний документ, який дає право підприємствам здійснювати викиди певної кількості забруднюючих речовин у повітря протягом визначеного в дозволі терміну.

Реєстр дозволів на викиди, зокрема, міститиме інформацію про найменування суб’єктів господарювання, яким видані такі дозволи, інформацію про сам дозвіл та передбачений ним потенційний обсяг викидів.

Реєстр дозволить:

  • зафіксувати сумарний перелік та обсяг забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря столиці;
  • візуалізувати карту з джерелами надходжень забруднюючих речовин;
  • виявити осередки найбільшої концентрації забруднюючих речовин;
  • почати працювати над системою прогнозування індексу якості повітря та програмою поліпшення якості повітря.

Робота над створенням реєстру відбувається у співпраці Управління екології та природних ресурсів з Департаментом інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Реєстр стане частиною модулю «Екологія», який своєю чергою є складовою інформаційно-аналітичної системи «Управління майновим комплексом територіальної громади міста Києва».

Нагадаємо, Київрада затвердила Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря агломерації міста Києва. Прийняття Програми дозволить розширити наявну мережу моніторингу атмосферного повітря у столиці та напрацювати низку заходів для поліпшення стану якості повітря у майбутньому.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]