Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У 2017 році в столиці під медичний нагляд взято 1650 людей, які живуть із ВІЛ/СНІД – Микола Поворозник

01 грудня 2017 року, 9:44

Від початку 2017 року в Києві під медичний нагляд взято 1650 людей які живуть із ВІЛ/СНІД, що перевищує річний показник минулого року на 20%. Про це повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник під час акції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

«Із урахуванням взятих містом зобов’язань у рамках глобальної ініціативи Fast-Track Cities затверджена відповідна Міська цільова програма на період до 2021 року, визначені амбітні цілі та конкретні завдання щодо подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Києві. Результати, досягнуті з початку року, дозволяють не тільки оцінити певний прогрес, досягнутий спільно з громадськими організаціями та міжнародними партнерами, але й визначити, наскільки багато нам ще належить зробити для того, щоб досягти поставленої мети: 90% із 23 тисяч людей, які живуть із ВІЛ, мають знать свій статус, 90% із них мають отримувати антиретровірусну терапію (АРТ-терапія – метод лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу) з досягненням у 90% випадків високої ефективності», – сказав Микола Поворозник.

Він зазначив, що найбільший обсяг тестувань на ВІЛ здійснюють у медичних закладах, однак високій результативності тестування сприяє і робота неурядових організацій, що спрямовують людей із високим ризиком інфікування ВІЛ до пунктів тестування. Прорив на шляху досягнення цілей стратегії 90-90-90 відбувся саме завдяки інноваціям, масштабному запровадженню у 2017 році тестування швидкими тестами, а також консолідації зусиль державних і неурядових організацій. Лікарі закладів первинної медичної санітарної допомоги проходять навчання з питань консультування і тестування на ВІЛ.

«Ми запровадили в усіх медичних закладах Києва обстеження населення на ВІЛ швидкими тестами, надається як амбулаторна, так і стаціонарна медична допомога. Зазначу, що у 240 випадках із 7620 обстежень результат тестування на ВІЛ виявився позитивним (3,1%). При цьому 170 людей із-поміж виявлених були взяті під медичне спостереження у Київському міському центрі СНІДу. Таким чином показник охоплення диспансерним наглядом у Києві сягнув 71%. Вперше з початку епідемії ВІЛ/СНІДу до вирішення цих проблем ми долучили первинну та вторинну ланки, що дозволяє діагностувати ВІЛ-інфекцію на більш ранніх стадіях хвороби», – зазначив заступник голови КМДА.

За його словами, аналіз загальних показників за 9 місяців вказує не суттєві зрушення, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2016 року: загальна кількість скринінгових обстежень на ВІЛ збільшилась на 14%, а обсяги тестування швидкими тестами зросли на 35%.

«Позитивним результатом є і те, що 93% пацієнтів активної диспансерної групи охоплені АРТ. Це найкращий результат за весь час діяльності Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом. У рамках децентралізації лікування хворих на ВІЛ/СНІД забезпечено розподіл антиретровірусних препаратів на 700 пацієнтів, які почнуть спостерігатися у лікаря-інфекціоніста за місцем проживання, розроблені маршрути пацієнта, запроваджується єдина медична інформаційна система. Усі лікарі-інфекціоністи амбулаторної мережі пройшли відповідну підготовку і стажування на базі Київського міського центру СНІДу», – зауважив Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]