Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Голосіївському парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів (+фото)

19 серпня 2022 року, 16:23

У парку імені М. Рильського встановили 13 будиночків для кажанів – єдиних літаючих ссавців, більшість видів яких занесено до Червоної книги України.  Такі будинки або бет-бокси (bat box) допомагають зберегти  популяцію цих тварин. Про це повідомляє КО «Київзеленбуд».

«Зазвичай місцями перебування кажанів є дупла та порожнини всередині дерев. Дослідження, проведені на замовлення нашого об’єднання у вересні-жовтні 2021 року, зафіксували, що у найбільш відвідуваній частині цього парку в нічний період можна спостерігати 5 видів кажанів», – зазначив генеральний директор «Київзеленбуд» Олексій Король.

Він додав, що загалом найближчим часом у Києві заплановано встановити 50 таких будинків у зелених зонах столиці.  Вони вже з’явилися в парку Партизанської слави, парку «Нивки», на територіях київських лісопаркових господарств. Бет-бокси  закріпляють на деревах на висоті близько 3 м за допомогою спеціального дроту і брусків, що не пошкоджують кору рослин. Бокси виготовлені майстрами районних УЗН і столичних лісопаркових господарств.

«Встановлення будиночків для кажанів – як і будиночків для качок, білок, влаштування мавританських газонів – покликано підтримувати біорізноманіття у столиці. У такий спосіб ми допомагаємо тваринам, птахам і комахам комфортно жити в мегаполісі. Разом із тим підтримуємо продуктивність екосистем нашого міста, адже у кожного виду є своя ніша й роль в природі», – повідомив Олексій Король.

Нагадаємо, що минулого року перед початком капітального ремонту північно-східної частини Голосіївського парку імені М. Рильського провели обстеження території і наукове дослідження щодо знаходження та стану перебування кажанів у цій місцевості. Фахівці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України в експертному висновку зазначили, що територія парку використовується кажанами як кормові стації, місця водопою і шляхи добових міграцій. Оскільки територія парку є місцем стаціонарної рекреації, тобто постійного перебування тут людей, які створюють значні шумові подразники, для поліпшення умов перебування кажанів тут фахівці рекомендували влаштування спеціальних будиночків для кажанів.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]