Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві 40% водопровідної води очищається за сучасними технологіями, а за два роки збудують другий завод очищення води діоксидом хлору

25 серпня 2021 року, 13:14

За останні 4 роки близько 40% водопровідної води Києва переведені на очищення за сучасними європейськими технологіями. Замість знезараження води рідким хлором, що є застарілим та небезпечним методом обробки води, у столиці збудований завод із виробництва діоксиду хлору та модернізовано 14 артезіанських насосних станцій, які тепер використовують як реагент гіпохлорит натрію. На артезіанських станціях застарілі хлораторні установки замінені на електролізні, а гіпохлорит натрію для очищення води виробляється прямо на місці. Про це повідомляють у ПрАТ «АК «Київводоканал».

У 2018-2020 роках Київ виконав модернізацію Дніпровської водопровідної станції, яка забезпечує 30% водопостачання міста. Тут збудований цех із виробництва діоксиду хлору.

Таким чином, на сьогодні вже 40% води, що подається у домівки киян, знезаражується за допомогою безхлорних технологій. У найближчі роки планується модернізувати і Деснянську водопровідну станцію, залишивши застарілу технологію хлорування у минулому.

Нове обладнання водоочищення гарантує точність дозування, оптимальне використання електроенергії та реагентів, високу якість та покращені смакові властивості води, безпеку для персоналу станції.

Діоксид хлору – це потужний дезінфектант, який зберігає знезаражувальну дію води під час транспортування водопровідними мережами. Діоксид, як бактерицид, активний у воді і забезпечує більш тривалий період післядії, ніж хлор або гіпохлорит. У води, знезараженої діоксидом хлору, відсутні присмаки та запах хлору. Його використання підвищує екологічну безпеку Дніпровської водопровідної станції та виключає ризик отруєння робітників при зберіганні та транспортуванні. А ще реагент виробляється на місці застосування, що зменшує витрати на логістику і залежність від поставок рідкого хлору.

Крім того, щоб знезаражена за новою технологією вода до подачі у мережу зберігалась у належних умовах, не втрачаючи своєї якості, «Київводоканал» реконструював резервуар чистої води ємністю 5 тис. куб. м на Дніпровській водопровідній станції. Роботи завершені у 2020 році. Для реконструкції резервуару використовувались сучасні німецькі матеріали, які гарантують герметичність та захист конструкцій від дії реагентів. Резервуар має ресурс ефективно експлуатуватися ще мінімум 50 років.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]