Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві фіксують непоодинокі випадки захворювання на ботулізм

03 травня 2022 року, 9:17

У Києві фіксують непоодинокі випадки захворювання на ботулізм. У лікарні наразі перебуває два пацієнти з цією тяжкою хворобою. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Із початком теплого сезону збільшується кількість звернень містян до міських закладів охорони здоров’я зі скаргами на симптоми харчових отруєнь. Серед хворих стають нейпоодинокими випадки захворювання на ботулізм – хворобу, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи», – наголосив Микола Поворозник.

Він додав, що причиною захворювання найчастіше стає вживання продуктів домашнього консервування: м’яса, риби інколи – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені. Та найчастіше причиною ботулізму стає вживання продуктів в’ялених чи копчених у домашніх умовах.

«Запорука успіху в лікуванні – це вчасне звернення до лікаря. Проте часто люди нехтують першими симптомами і втрачений час, на жаль, стає причиною невідворотних наслідків», – розповів перший заступник голови КМДА.

Серед первинних симптомів ботулізму спрага, сухість слизових оболонок, відчуття «грудки» в горлі. Згодом додається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.

«Це дуже небезпечна хвороба! На сьогодні у в одному зі столичних лікарняних закладів перебувають два пацієнти з таким діагнозом, їх стан досить складний. Тому дотримуйтеся правил приготування їжі, не вживайте її зіпсованою та не купуйте у сумнівних продавців. Ці правила збережуть вам здоров’я, а інколи й життя», – наголосив Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]