Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві громадськість у рамках великого перейменування пропонує одну зі столичних вулиць назвати на честь борщу

26 квітня 2022 року, 10:59

У Києві громадськість у рамках великого перейменування пропонує одну зі столичних вулиць назвати на честь борщу з метою захисту національної страви від намагань росії привласнити українську страву.

За словами ініціатора перейменування вулиці, шеф-кухаря Євгена Клопотенка, вулиця Борщова може пролягати в історичній місцевості Борщагівка, оскільки ця територія етимологічно пов’язана з борщем. Одні з перших згадок про борщ датуються ще 1584 роком, у подорожніх записах німецького торговця Мартина Грюневеґа, саме в цій історичній місцевості Києва. Для перейменування громадські активісти обрали вулицю імені російського філософа часів російської імперії Петра Чаадаєва, яка розташована на Борщагівці.

«У Києві варто мати вулицю, яка б віддала належне невід’ємному елементу української культури та частині нашої національної спадщини. Борщ вже давно вийшов за межі «просто страви» – це символ української гостинності, предмет гордості та тяглості наших традицій. Нині, під час війни, борщ не лише єднає та зігріває українців в Україні та за кордоном, а й допомагає збирати кошти на підтримку нашої країни», – пояснив Євген Клопотенко.

Київська міська рада запустила процес дерусифікації у столиці та спростила процедуру перейменування міських об’єктів, пов’язаних з росією та її союзниками.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, міська влада підтримує громадські ініціативи, які пов’язані з процесом дерусифікації міських об’єктів та сприяє їх реалізації у столиці.

«У час повномасштабного російського вторгнення, яке спричинило геноцид українського народу, ми мусимо позбутись усіх топонімів, які пов’язані з радянськими, російськими та білоруськими діячами та подіями. Кожен з нас має усвідомити, що ми не «братські народи» – Україна має свою історію, своїх героїв та свої прадавні традиції. Також необхідно захистити нематеріальну культурну спадщину України від протиправних посягань країни-агресора. Ми цінуємо нашу ідентичність та у воєнний час продовжуємо боротьбу за нашу незалежну державу з багатовіковою історією. Борщ є культурною спадщиною українського народу, тому росія немає історичного права на нього», – наголосив Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, що Київська міська рада збирає пропозиції щодо перейменування міських об’єктів (вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе, станцій метрополітену), які мають назви, пов’язані з росією та білоруссю. Пропозиції щодо перейменування приймають до 1 травня цього року на електронну адресу: [email protected].

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]