Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

На Аскольдовій могилі вшанували пам’ять Героїв Крут

29 січня 2023 року, 10:15

На Аскольдовій могилі відбулося покладання квітів із нагоди вшанування пам’яті Героїв Крут. Участь у заході взяли заступниця голови КМДА Марина Хонда, директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк, керівництво Печерської РДА, ветерани російсько-української війни, громадські активісти.

«Історія циклічна і завжди повторюється. 105 років тому молоді хлопці боролися під Крутами з ворогом, що набагато переважав його за кількістю, захищаючи молоду незалежну державу. Сьогодні наші воїни так само захищають нашу країну від набагато переважаючих сил росіян, які досі прагнуть знищити Україну. Герої Крут назавжди будуть символом незламності нашого народу, і вони – одні із тих, хто надихає наших бійців тримати оборону у сучасній російсько-українській війні. Їхній подвиг повинен закарбуватися у пам’яті кожного українця та ніколи не може бути забутим», – зазначила Марина Хонда.

Довідково.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути між Ніжином і Бахмачем (нинішня Чернігівська область) відбувся бій під Крутами між військами більшовицької Росії і добровольцями-студентами, які захищали Центральну Раду УНР.

Після кількагодинного бою більшість бійців УНР повернулися до Києва. 29 із них, які потрапили у полон до червоноармійців, були розстріляні біля приміщення залізничної станції. У березні 1918 року їхні тіла були перевезені до Києва і урочисто поховані на Аскольдовій могилі.

Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії й мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]