Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві перейменують 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з росією та її сателітами

25 серпня 2022 року, 18:45

У Києві перейменують 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. Такі рішення підтримала на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання більшість депутатів.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, у час війни перейменовуємо міські об’єкти задля зменшення культурологічного впливу країни-агресора на свідомість киян, а також унеможливлення розповсюдження російської пропаганди та фальсифікацію української історії.

«До рейтингового електронного голосування щодо перейменувань міських об’єктів увійшли 296 об’єктів, які були відібрані експертною комісією. Громадяни України активно брали участь у процесі перейменування та віддали понад 6,5 мільйона голосів за нові назви для вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ. І зараз на основі експертних висновків депутатський корпус Київської міської ради приймає рішення щодо перейменувань 95 міських об’єктів. Присвоєння нових назв топонімічним об’єктам має важливе історичне та національне значення. На наступному пленарному засіданні Київської міської ради буде розглянуто ще частину проєктів рішень щодо перейменувань міських об’єктів, і вже невдовзі ми зможемо завершити процес дерусифікації у столиці», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що перейменування дозволить увіковічити пам’ять про визначні історичні події України, а також відомих діячів та Героїв, які прославляли та боролись за незалежність нашої держави.

Нагадаємо, що до складу експертної комісії було залучено спеціалістів Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені М. С. Грушевського, Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]