Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві створено освітнє коло для дітей з особливими освітніми потребами, яке дозволить самореалізуватися у дорослому житті – Олена Фіданян

26 березня 2019 року, 14:00

У Києві створено освітнє коло для дітей з особливими освітніми потребами, яке дозволить самореалізуватися у подальшому дорослому житті. Про це директор Департаменту освіти і науки КМДА зазначила під час освітнього практикуму у дошкільному навчальному закладі (ясла – садочок) № 795 Деснянського району за участю дружини Президента, голови Благодійного фонду Порошенка – Марини Порошенко та голови Постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганни Старостенко.

«Перший освітній експеримент із інклюзивного навчання у столиці розпочався у 2001 році на базі школи-дитячого садка «Барвінок» Голосіївського району та ШДС «Паросток» Подільського району. Мережа інклюзивних класів із кожним роком розширювалася. Першими учнями інклюзивних класів були діти із тяжкими порушеннями мовлення та затримкою психічного розвитку», – зазначила Олена Фіданян.

Наразі у Києві кожна третя школа, кожен десятий дитячий садочок та кожен другий позашкільний навчальний заклад мають умови для інклюзивного навчання. У професійно-технічних закладах освіти навчають дітей з особливими потребами за 8 професіями: «Адміністратор», «Кухар», «Взуттєвик з індивідуального пошиття взуття», «Флорист, озеленювач», «Штукатур; лицювальник-плиточник», «Вишивальник; кравець». Таким чином, створено освітню траєкторію, крокуючи якою дитина отримує професію та можливість самореалізації.

На базі Київського університету імені Бориса Грінченка створено Ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, який тісно співпрацює з Ресурсним центром підтримки студентів з інвалідністю. Саме так, студенти муніципального університету отримують не тільки архітектурну доступність, а й можливість опанувати професію педагога для навчання в майбутньому дітей з особливими освітніми потребами.

Архітектурна доступність закладів освіти в пріоритеті для київської міської влади. Саме тому у 2018 році 36,7 млн грн витрачено на забезпечення безперешкодного доступу до першого поверху будівель для осіб з інвалідністю у 234 закладах освіти Києва. У порівнянні з минулим роком кількість доступних закладів міста зросла на чверть і лідером у цьому питанні є Деснянський район.

Водночас, важливим є й те, що у 97 закладах освіти є спеціально обладнані місця загального користування, що удвічі більше ніж у 2017 році, 16 закладів оснащені ліфтами, 17 закладів освіти – гусеничними підйомниками та платформами підйомними для людей з інвалідністю (усі підйомники та платформи придбані у 2018 році).

Завдяки такій роботі, діти й дорослі з особливими освітніми потребами мають змогу пересуватися закладами та є ближчими до отримання якісних освітніх послуг.

У 2019 році Київ із державного бюджету отримав понад 50 млн грн для придбання обладнання, оснащення ресурсних кімнат та оплати праці педагогам.

У свою чергу, місто додатково передбачило виділити 7,5 млн грн для продовження активної роботи з освітніми закладами та створення рівних можливостей навчання.

До прикладу, дошкільний навчальний заклад, у якому відбувся захід, має 3 інклюзивні групи. Окрім цього, дитячий садок обладнаний сенсорно-ресурсною кімнатою «Море емоцій». Садочок включено до програми відновлення та виділено з бюджету міста Києва близько 3,5 млн гривень. Також заклад став пілотним у впровадженні проекту Українського фонду соціальних інвестицій та був профінансований Урядом Німеччини в розмірі 3 млн гривень. Із 2017 року цей дошкільний заклад працює на повну потужність.

Міська влада розуміє, що надати дітям однакові умови для отримання знань – не просто важливе, а необхідне завдання, над яким сьогодні активно працює столиця.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]