Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві вдосконалюють систему моніторингу якості повітря за допомогою IoT-технологій

28 вересня 2021 року, 17:45

У Києві працюють над впровадженням ІоТ-технологій та вдосконаленням системи моніторингу якості повітря. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів керівник цифровізації Києва (CDTO) та заступник голови КМДА Петро Оленич.

«Місту потрібні дані та інформація для прийняття управлінських рішень. На відміну від інших систем моніторингу, у нас є можливість не тільки знаходити критичні ділянки та інформувати, а й швидко реагувати на проблеми. У випадку моніторингу стану якості повітря – використовувати дані для виявлення потенційних джерел забруднення, розробки природоохоронних заходів, містобудівного планування та планування транспортних потоків», – заявив Петро Оленич.

CDTO Києва розповів, що місто розширює мережу моніторингу якості повітря за допомогою IoT-технологій. Для цього переймають досвід Мадриду, Сеулу та інших «розумних міст».

Детальніше про вдосконалення системи моніторингу стану якості повітря у Києві за допомогою IoT-технологій розповів Директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко.

«За допомогою 40 індикативних пунктів моніторингу, які будуть встановлені до кінця року у різних районах міста, ми зможемо контролювати рівень якості повітря та дізнаватись про нові осередки забруднення», – заявив Олег Половинко.

Працюватиме система опираючись на LoRaWAN – бездротову технологію зв’язку дальнього радіусу дії, завдяки якій можна використовувати датчики для збору і обробки даних із максимальною енергоефективністю.

«Однією із переваг цієї системи є можливість збирати потрібну інформацію в режимі онлайн. Це дозволить нам швидко знаходити проблемні ділянки міста, виводити дані у відкритому доступі для кожного мешканця та головне – оперативно реагувати на проблеми», – зазначив директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА.

Також Олег Половинко розповів про нові можливості у міському застосунку «Київ Цифровий», які з’являться вже у наступному році. А саме:

  • можливість дізнатись про стан повітря в конкретній локації
  • попередження в разі різкого підвищення рівня забруднення
  • можливість залишити заявку або скаргу на незадовільний екологічний стан

Про всі нові можливості цифровізації читайте у Telegram-каналі Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА.

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]