Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві відкрили 3D-конструкцію Софійського собору з рельєфними тактильними табличками для людей із порушеннями зору (+фото)

25 вересня 2020 року, 15:05

Біля Національного заповідника «Софія Київська» відкрили 3D-конструкцію історико-архітектурної пам’ятки Софійського собору з рельєфними тактильними табличками виконаними шрифтом Брайля. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«На жаль, наше суспільство досі не завжди помічає людей із порушеннями зору та їхні проблеми. Відкриття цієї скульптури – це частина поступового переходу до безбар’єрного середовища в нашому місті. І дуже приємно, що така фігура з’явилася саме напередодні Всесвітнього Дня туризму та Дня туризму в Україні. Проєкт встановлювався за меценатські кошти», – зазначила Марина Хонда.

Вона також додала, що в планах встановити подібні фігури біля визначних місць столиці, що зробить культурні пам’ятками доступнішими.

Генеральний директор національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська також зауважила, що саме міська влада та представники бізнесу допомагають вижити закладам культури, таким, як Софійський собор.

«Благодійні проекти здійснюються коштом як українських, так і закордонних меценатів. Наприклад, одна з кіпрських компаній допомогла нам відреставрувати мозаїки собору. Фармацевтичні компанії і благодійники придбали для нас інноваційну систему для природного відновлення належного рівня вологості фундаменту та стін пам’ятки ХІ століття. За сприяння мера Києва Віталія Кличка Софійський Собор та Дзвіниця отримали нову сучасну підсвітку, що у вечірній час надзвичайно заворожує киян та гостей столиці», – розповіла Неля Куковальська.

3D-макет собору – це соціальний проєкт покликаний полегшити і розширити доступ осіб із порушеннями зору до туристичних локацій Києва. Тривимірна пізнавальна рельєфна модель пам’ятки дозволить «побачити» її руками, а людям із хорошим зором осягнути, як вона виглядає з висоти пташиного польоту.

Встановлення конструкції відбулося за позабюджетні кошти. Меценатом проєкту виступило підприємство «Arricano commercial real estate», а виконавцем ФОП «Маркуш Василь Васильович». Управління туризму та промоцій також дякує за участь у створенні 3D-моделі «Всеукраїнському громадському об’єднанню «Національна асамблея людей з інвалідністю України».

Довідково.

Софійський собор – пам’ятка архітектури, історії, монументального мистецтва національного і всесвітнього значення, який включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та який є однією з найбільш відвідуваних туристичних локацій Києва. Собор є центральною спорудою ансамблю Софійського монастиря і з 1934 року функціонує як музей у складі Національного заповідника «Софія Київська».

Відкриття 3D-конструкції Софійського собору з рельєфними тактильними табличками для людей з вадами зору

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]