Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві виконали близько 1200 енергоефективних проектів у житлових будинках, що є важливим кроком досягнення енергетичної стабільності – Петро Пантелеєв (+фото)

23 лютого 2022 року, 15:15

У столиці вже виконали близько 1200 енергоефективних проектів у житлових будинках. Підвищення енергоефективності в житлових будівлях та закладах соціальної сфери є суттєвим кроком для досягнення енергетичної стабільності Києва. Наприклад, київська багатоповерхівка щороку економить понад 200 тисяч гривень після утеплення фасаду й покрівлі, а також заміни вікон у рамках міської програми співфінансування. Наступним кроком стане модернізація індивідуального теплопункту, що дозволить підвищити рівень економії на 20% і більше, залежно від погоди. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час спілкування з мешканцями житлово-будівельного кооперативу за адресою: Політехнічний провулок, 5.

«У столиці діє дві муніципальні програми співфінансування, за умовами яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт – «70/30%» та «Капремонти». Участь в останній можуть взяти всі будинки, зокрема, й ті, де ОСББ чи ЖБК не створені. Серед ключових робіт: встановлення або реконструкція індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон та дверей на енергоефективні, заміна освітлення, утеплення фасаду тощо. Після встановлення теплового пункту варто замислитись про заміну вікон та дверей, утеплення фасаду, покрівлі тощо. Усі ці роботи необхідно виконувати з сусідами на рівні будинку. Більше тисячі будинків столиці вже провели частково або комплексно такі роботи і вже наразі при комфортній температурі в квартирах сплачують вполовину менше», – пояснив Петро Пантелеєв.

Загалом уже виконано 1200 енергоефективних проектів у житлових будинках.

«Цього року бюджет програми 70/30% більший, ніж минулого року, і складає понад 170 млн грн. При цьому в березні буде коригуватися бюджет і обсяг програмних коштів, сподіваємось, зросте», – зазначив заступник голови КМДА.

Він зауважив, що ЖБК на Політехнічному провулку – це гарний приклад ефективної кооперації людей. Мешканці цього будинку, якому вже 54 роки, утеплили повністю фасад та замінили вікна на енергоефективні, встановили датчики освітлення.

За словами голови ЖБК Тетяни Дарьїної, у 2016 році мешканці прийняли рішення провести капітальний ремонт та енергоефективні заходи. І будинок подав заявку на участь у муніципальних програмах співфінансування капітальних ремонтів. Насамперед, відремонтували покрівлю, потім встановили пластикові вікна й утеплили фасад. Місто проінвестувало понад 2 млн грн, мешканці зібрали – 1,4 млн грн. Переважно були використані кошти, які люди акумулювали на розрахунковий рахунок ЖБК. У найближчих планах – модернізація ІТП та утеплення еркерів.

Якщо до 2016 року будинок споживав 145 Гкал, то після проведення енергоефективних робіт – 125 Гкал.  Враховуючи актуальну вартість теплової енергії, щомісяця будинок економить до 35 тисяч грн, а за рік – 200 тисяч грн.

Інспекція будинку на провулку Політехнічному, 5, мешканці якого взяли участь у міській програмі співфінансування

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]