Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві вже працює сім постів моніторингу повітря європейського зразка (+фото)

04 січня 2023 року, 15:05

У Києві відтепер працює мережа із семи високоточних пунктів спостережень за станом атмосферного повітря. Ці пости є одним із елементів системи цивільного захисту, адже контролюють стан повітря в столиці, враховуючи фактори підвищеної небезпеки під час війни. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Попри складну ситуацію місто встановило минулого року два пункти – на проспекті Перемоги, 97 у Святошинському районі та на вулиці Китаївській, 22 у Голосіївському районі столиці.

«Києву необхідні джерела комплексної та якісної інформації про стан атмосферного повітря у столиці, тим більше на фоні масованих обстрілів міських інфраструктурних об’єктів. Ми повинні контролювати ситуацію, щоб прийняти відповідні рішення про стан повітря. Обладнання на постах моніторингу відповідають європейським стандартам і є сертифікованими. Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших містах», – зазначив Петро Пантелеєв.

В автоматичному режимі вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), оксиди азоту (NO, NO2, NOx), оксид вуглецю (СО), діоксид сірки (SO2), озон (О3), бензол (С6Н6), а також метеорологічні показники. Усі дані фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у зручному для користувачів форматі на сайті: asm.kyivcity.gov.ua.

Раніше встановлені референтні (високоточні) пункти моніторингу за станом атмосферного повітря функціонують за такими адресами: 

  • вул. Архітектора Вербицького (Дарницький район);
  • вул. Харківське шосе, 7/1 (Дніпровський район);
  • вул. Турівська, 28 (Подільський район);
  • просп. Правди, 64 Г (Подільський район);
  • вул. Щусєва, 20 (Шевченківський район).  

На додачу до референтних у всіх районах столиці працюють понад 40 індикативних пунктів. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні користувачам застосунку «Київ Цифровий».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]