Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Музеї Миколи Лисенка до 31 січня триватиме виставка «Я співаю, отже існую», де експонується оригінал рукопису пісні «Щедрик» (+фото)

22 грудня 2022 року, 12:04

Із нагоди 145-річчя з дня народження Миколи Леонтовича у столиці відбулась урочиста презентація оригіналу рукопису всесвітньовідомої української пісні «Щедрик». Партитура, написана рукою композитора за кілька років до прем’єри пісні у Карнегі Гол. Окрім того, на заході було представлено оригінал листа Симона Петлюри до Олександра Кошиця, написаний главою УНР за пів року до прем’єри «Щедрика» у Карнегі Гол. У ньому він закликав диригента промотувати за кордоном ідею незалежної України та збирати «донати» на українську армію.

«100 років всесвітньовідомий хіт «Щедрик» робив потужну дипломатичну роботу – демонстрував світові українську Україну. 145 років тому народився маестро Микола Леонтович – автор «культурного байрактару» під назвою «Щедрик» та інших не менш талановитих творів. Учора було 300 днів від початку повномасштабної війни росії проти України, яка насправді триває значно довше. Ці промовисті цифри засвідчують нам лише одне, що українська культура – це фундамент Української держави. «Щедрик» – це про пам’ять. Доки ми пам’ятаємо хто ми – ми нездоланні», – зазначила заступниця голови Київської міської адміністрації Ганна Старостенко.

На виставці також експонується унікальна колекція європейських афіш хору Олександра Кошиця із фондів Слов’янської бібліотеки Національної бібліотеки Чеської Республіки (копії). Матеріали вперше презентуються в Україні і містять згадки про прем’єру «Щедрика» у Відні, Парижі, Цюриху та інших європейських містах задовго до появи пісні у США. Охочі зможуть побачити унікальні матеріали з американської біографії «Щедрика»: буклет прем’єрного концерту хору Олександра Кошиця у Карнегі Гол (1922 р.), 100-річну платівку із нью-йоркським записом «Щедрика», світлини з американського турне українського хору, перші аудіозаписи «Щедрика» на Бродвеї (1926 р.) та в американській кінострічці Song of the Flame (1930 р.), раритетну колекцію різдвяно-новорічних листівок США із зображенням ластівок та дзвоників, платівки з найпершими грамофонними записами колядки Carol of the Bells та багато іншого.

Виставка триватиме до 31 січня 2023 року.

Місце проведення: Музей Миколи Лисенка (вул. Саксаганського, 97).

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]