Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві створено всі умови для швидкого визначення ВІЛ-статусу та для отримання безкоштовного лікування ВІЛ-позитивними киянами – Валентина Гінзбург (+відео)

03 грудня 2018 року, 14:57

Сьогодні у столиці створено всі умови для швидкого та точного визначення ВІЛ-статусу кожного охочого та для отримання зручного безкоштовного лікування ВІЛ-позитивними киянами. Про це під час спільного брифінгу Департаменту охорони здоров’я та БО «100% життя. Київський регіон» повідомила директор Департаменту Валентина Гінзбург.

Вона наголосила, що головним чином це стало можливим завдяки ефективному впровадженню двох інновацій: децентралізації послуг тестування на ВІЛ та децентралізації медичного нагляду за ВІЛ-позитивними людьми у закладах охорони здоров’я за місцем проживання.

Валентина Гінзбург нагадала, що у 2016 році Київ приєднався до міжнародного руху боротьби з епідемією СНІДу, взявши на себе зобов’язання, які передбачають досягнення цільових показників «90-90-90». 90% людей, що живуть із ВІЛ, знатимуть про свій позитивний ВІЛ-статус, 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримуватимуть антиретровірусне лікування, 90% людей із тих, хто отримує лікування, матимуть пригнічене вірусне навантаження, що дозволить їм залишатися здоровими і призведе до зниження ризику передачі ВІЛ у регіоні.

«Наразі і діагностику на ВІЛ, і медичну допомогу (зокрема, антиретровірусну терапію) кияни мають змогу отримувати не лише у «Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом», як це було раніше, а в кожному районі. Фактично – за місцем проживання. Задля цього сьогодні швидкими тестами стовідсотково забезпечено всі заклади первинної та спеціалізованої медичної допомоги. Підготовлено до тестування швидкими тестами медичний персонал усіх закладів первинної медико-санітарної допомоги та спеціалізованих клінік, а сімейні лікарі, які раніше не були задіяні до системи ВІЛ-послуг пройшли відповідне навчання щодо клінічних ознак ВІЛ та з активного підходу до тестування пацієнтів за ініціативи медичного працівника», – розповіла Валентина Гінзбург.

За інформацією профільного Департаменту, у Києві пацієнт може отримати безкоштовну послугу з тестування на ВІЛ-інфекцію у 28 центрах первинної медико-санітарної допомоги, 11 консультативно-діагностичних центрах, що розташовані в усіх 10 районах міста, та під час перебування на стаціонарному лікуванні у 17 міських клінічних лікарнях.

За 10 місяців 2018 року було обстежено понад 200 тис. осіб, ВІЛ-інфекцію виявлено у близько 3 тисячах з них.

Понад 1000 пацієнтів переведені для спостереження до лікарів-інфекціоністів консультативно-діагностичних центрів. Крім того, препарати АТР ВІЛ-інфіковані кияни можуть отримувати і у визначених аптечних закладах. Наразі у 12 аптеках КП «Фармація» за місцем проживання препарати за рецептом отримує 821 особа. Для порівняння, на початку 2018 року такою послугою користувалися лише 5 пацієнтів.

«Такі заходи наближають столицю до досягнення перших двох показників «90%» стратегії Fast Track. Щодо третього індикатору: «90% людей, які отримують АРТ, досягли вірусної супресії», то на сьогодні невизначальний рівень вірусного навантаження вже мають близько 8 000 людей, що живуть з ВІЛ, що складає 83% від загальної кількості пацієнтів, які отримують АРТ», – розповіла Валентина Гінзбург.

Також вона зазначила, що у закладах первинної та спеціалізованої медичної допомоги створено повноцінну мережу кабінетів замісної підтримувальної терапії для людей, які є споживачами ін’єкційних наркотиків, а в амбулаторіях та центрах первинної медико-санітарної допомоги працюють 116 DOT-пунктів (пунктів прийому протитуберкульозних препаратів під безпосереднім контролем медичного працівника).

«Це важливо з огляду на те, що нерідко ВІЛ-інфіковані люди мають супутнє захворювання на туберкульоз чи наркоманію. Тож, окрім лікування ВІЛ, відтепер вони також зручно та поряд із домом можуть отримувати й іншу необхідну терапію. До речі, кількість кабінетів замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків у 2018 році збільшилася з 6 до 18», – зауважила директорка Департаменту.

Проте вона підкреслила, що окрім зусиль, які прикладає міська влада у тісній та плідній взаємодії із громадськими організаціями, подолання епідемії ВІЛ – і особиста справа кожної людини. Справа її відповідальної позиції щодо прийняття рішення про проходження тестування та отримання лікування у разі позитивного результату.

Саме на цьому зосередила увагу і виконавчий директор БО «100% життя. Київський регіон» Лада Булах.

«Сьогодні ми всі ставимо собі життєві цілі, хочемо бути успішними. Наше здоров’я – це частина цього успіху. Але якщо мова йде про тест на ВІЛ – багато нас, «дорослих і успішних», відкладають це на потім, адже на ВІЛ у Києві протестовано трохи більше 5% населення. Цією «дитячою» поведінкою ми відмовляємося взяти на себе відповідальність за власне здоров’я. Тим більше, що сьогодні для цього у столиці створені всі умови, і тест можна зробити у найближчому до вас закладі охорони здоров’я», – наголосила вона.

Тож виділити 15 хвилин часу, пройти тест на ВІЛ, загітувати зробити теж саме своїх близьких – означає зробити свій суттєвий вклад у подолання епідемії ВІЛ. Впевнитися у власному здоров’ї чи розпочати вчасне лікування, щоб забезпечити собі якісне життя, а оточуючим безпеку сьогодні під силу кожному – підсумували учасники брифінгу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]