Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У застосунку «Київ Цифровий» розпочалося опитування громадської думки щодо повернення історичних назв міським об’єктам

04 листопада 2022 року, 10:23

4 листопада у застосунку «Київ Цифровий» розпочалося опитування громадської думки щодо повернення історичних назв міським об’єктам, сучасні назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. Про це повідомив керівник цифрової трансформації Києва та заступник голови КМДА Петро Оленич.

 «Опитування триває до 13 листопада, всі результати передадуть на розгляд Київради. Долучайтесь», – написав Петро Оленич.

Повернення історичних назв – важливий етап дерусифікації та крок, спрямований на відновлення історичної пам’яті й укріплення національної ідентичності.

Опитування має на меті дізнатися громадську думку щодо доцільності повернення історичних назв або назв історичної місцевості об’єктам міського підпорядкування, що підлягають перейменуванню. У перелік увійшли 32 назви вулиць, провулків, проспектів і площ. 

Щоб висловити свою думку в застосунку:

  • Вибирайте «Електронна демократія» ⟶ «Опитування».
  • Переглядайте перелік питань і натискайте «Взяти участь».

Щоб взяти участь, необхідно підтвердити особу через Bank ID. Така верифікація потрібна для чесних і прозорих результатів. Електронна система підрахує остаточні результати після завершення опитування, а потім їх передадуть на розгляд Київради.

Об’єкти відібрані експертною комісією, до складу якої залучено спеціалістів Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені М. С. Грушевського, Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка.

Нагадаємо, що в червні 2022 року в «Київ Цифровий» проводилося електронне рейтингове голосування про перейменування близько 300 міських топонімів. За його результатами триває дерусифікація у столиці. Рішення про перейменування підтримують депутати на пленарних засіданнях Київської міської ради.

Сервіс опитувань громадської думки продовжить розвиватися в застосунку та має стати майданчиком для комунікації міста з киянами. 

«Київ Цифровий» – застосунок, що об’єднав головні міські сервіси та був адаптований до воєнного стану. Застосунок доступний для завантаження в App Store і Google Play. 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]