Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

В умовах воєнного стану вакцинація – головний ефективний метод захисту від інфекційних захворювань (+відео)

27 квітня 2023 року, 15:34

В умовах воєнного стану вакцинація є головним ефективним методом захисту від інфекційних захворювань. На цьому під час брифінгу з нагоди Всесвітнього тижня імунізації наголосив керівник ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Сергій Чумак.

 Він зауважив, що вакцинація щороку рятує 2 – 3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та запобігає півтора мільйону летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб. А сьогодні імунопрофілактика – не лише спосіб убезпечити від вакцинокерованих захворювань своє здоров’я, а й можливість уникнути додаткових навантажень на систему охорони здоров’я в цілому, що під час війни є вкрай актуальним. 

«Через складність або відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, внаслідок одночасного перебування великої кількості людей у сховищах чи тимчасових прихистках, через вимушену міграцію населення зростає ризик поширення інфекційних захворювань. Тож зараз украй важливо захистити себе, дітей та близьких від інфекцій, які керуються засобами імунопрофілактики», – наголосив Сергій Чумак.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекційних захворювань: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b.

Лікар-інфекціоніст, керівник відділу з інфекційного контролю Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні Наталія Кириця зазначила на брифінгу, що  часто люди недооцінюють  саму інфекцію та її вплив на організм людини:  

«Ми добре пам’ятаємо епідемію кору 2017 – 2019 років. Лікарі тоді фіксували дуже великий відсоток тяжких ускладнень і у дорослих, і у дітей. Зокрема, енцефаліт – ускладнення центральної нервової системи».

  За словами лікарки, ще одна небезпека ховається у тому, що наслідки інфекційних захворювань можуть даватися взнаки не лише у гострому періоді хвороби, а й за багато років потому.

Між тим, держава забезпечує на безоплатній основі вакцинацію від 10 основних інфекційних захворювань плюс COVID-19. При цьому вакцина є в достатній кількості.

Діти та дорослі можуть щепитися безоплатно в будь-якому державному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ і де є потрібні вакцини. Для цього не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем або педіатром. Потреби в додаткових обстеженнях перед вакцинацією, як наприклад аналіз крові, сечі, імунограма тощо, немає. Наявність хронічних захворювань, таких як бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологічні захворювання, є прямим показанням до негайного щеплення! Оскільки такі люди мають більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією. Щодо коронавірусної хвороби, то від неї рекомендовано вакцинуватися дорослим та дітям від 5 років. Також особливо важливим є щеплення для осіб із груп ризику – літніх осіб і тих, які мають хронічні захворювання

Коментуючи актуальну епідемічну ситуацію у столиці, Сергій Чумак зазначив, що наразі вона лишається контрольованою. Так, щодо деяких хвороб спостерігається зниження захворюваності. Та все ж середньоміський показник з більшості нозологій перевищує загальнодержавний.

«На жаль, сьогодні в країні відмічається підйом захворюваності на туберкульоз при зниженні рівня вакцинації.  У столиці прослідковується тенденція, коли мами відмовляються вакцинувати новонароджених у пологових, де зазвичай роблять першу дозу БЦЖ», – наголосила на важливості вакцинації від туберкульозу Наталія Кириця.

Тим часом туберкульоз вражає дітей і протікає у них у різноманітних формах. Зокрема, таких, про які довготривалий час можна навіть не підозрювати. Він, наприклад, вражає нервову систему і може проявлятися у вигляді менінгіту – дуже небезпечної хвороби з високим відсотком летальності.

Керівник ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» зазначив, що війна в країні – це завжди ризик отримати травму. Як наслідок, пропорційно збільшується ризик інфікування правцем або ж гепатитом В, наприклад під час хірургічних втручань чи переливання крові. Отже, вкрай важливо подбати про те, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту В та всі відповідні дози щеплення від правця за календарем вакцинації.

Також важливо пам’ятати, що дорослі, які раніше були щеплені від правця та дифтерії, потребують ревакцинації кожні 10 років. А тим, хто народився до 2000-х років та не був вакцинований від гепатиту В, рекомендовано зробити ці щеплення.

Наталя Кириця закликала звернутися до педіатра батьків, діти яких не щеплені, і тих, у дітей яких є порушення календарю щеплень. Якщо пропустили дозу, не треба починати спочатку, важливо якнайшвидше продовжити вакцинацію.

«Кожне щеплення важливе. Ми, лікарі, кажемо: вакцинуємо тих, кого любимо», – підсумувала лікарка.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]