Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: «Міська влада не дозволить псувати історичний вигляд міста: ніякого ТРЦ замість кенаси на Ярвалу не буде!»

24 січня 2019 року, 13:34

Пам’ятка архітектури національного значення, що на вул. Ярославів Вал, 7 (Кенаса Караїмська, охоронний номер 260087) потребує реставрації. Ніяких торгових центрів, офісів та будь-яких інших багатоповерхівок тут не буде. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Відповідно до звіту експертної організації ще від березня 2018 року, стан кенаси непридатний для подальшої експлуатації і вона потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт. Саме у зв’язку із цим балансоутримувач – Департамент культури – того ж місяця минулого року оголосив тендер на розробку проекту ремонтно-реставраційних робіт. Усі ці поодинокі заяви щодо подальшої долі будівлі – аматорські. Перебудови, надбудови чи то прибудови, торгового чи офісного центру тощо – тут не буде! Кенаса є пам’яткою, а на пам’ятках культурної спадщини можуть виконуватись виключно реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи», – повідомив Валентин Мондриївський.

Також він наголосив, що щоразу при подовжені строку дії договору оренди діючому орендарю в умовах було зазначено, що будівля надається в оренду до початку ремонтно-реставраційних робіт.

«Востаннє договір пролонговано у квітні 2016 року. Орендар завчасно був повідомлений про проведення реставраційних робіт. Станом на сьогодні роботи із розробки документації тривають, і вже у червні місто планує розпочати роботи. Тобто, орендар може знаходитись у приміщенні до початку робіт», – сказав заступник голови КМДА. 

Питання подальшої експлуатації та оренди приміщень кенаси буде опрацьовано тільки після завершення будівельних робіт та введення будівлі в експлуатацію. 

Він також нагадав, що відповідальність за доведення пам’яток до руйнації несе балансоутримувач, а не орендар. Тому місто в особі Департаменту культури не може собі дозволити подавати такий приклад приватним власникам і доводити пам’ятки до руйнації.

«Ми закликаємо приватних власників пам’яток укладати охоронні договори, реставрувати їх, зберігати наше культурне й історичне надбання. Проте як ми можемо вимагати відповідального ставлення до культурної спадщини від приватних власників, якщо не будемо зберігати те, що на балансі у нас самих? Не забуваймо і про те, що минулого року Київ ініціював внесення змін до діючого законодавства фз метою посилення відповідальності за доведення пам’яток до руйнації. І, до речі, штрафи за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до руйнації будуть збільшені з 17-170 тис. грн до 255-510 тис. грн», – наголосив Валентин Мондриївський.

Довідково.

Будівництво цієї релігійної споруди було завершено у 1902 році. Із 1926 року будівлю передано у користування просвітніх установ, був тут і кінотеатр, а з 1981 року тут розмістився республіканський Будинок актора.

Нагадаємо, рішення про проведення ремонтно-реставраційних робіт у Караїмській кенасі було прийняте на початку 2018 року.

Про розподілі асигнувань на 2019 рік у рамках Програми соцекономрозвитку на 2018-2020 роки, на ремонтно-реставраційні роботи будівлі Караїмської кенаси станом на сьогодні передбачено півмільйона гривень.

Також нагадаємо, що законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток готовий до другого читання.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]