Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: Скринінгові програми, раннє виявлення онкопатології та свідоме ставлення до власного здоров’я – основні умови успіху у боротьбі з раком

04 лютого 2022 року, 12:17

Впровадження скринінгових програм, встановлення діагнозу на ранніх стадіях, вчасно розпочате лікування та усвідомлення необхідності регулярного контролю за станом здоров’я здатні значно знизити показники статистики захворюваності на рак та смертності від цієї хвороби. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що наразі рак як причина смерті посідає трете місце серед інших захворювань. При цьому, помирають найчастіше від злоякісних новоутворень органів травлення, дихання, молочних залоз, жіночих статевих органів та шкіри.

Провідні позиції у структурі онкологічної захворюваності займають рак молочної залози, рак шкіри, рак шлунково-кишкового тракту, легенів.

Директорка Департаменту запевнила, що київська міська влада прикладає багато зусиль для збереження здоров’я киян.

На сьогодні в столиці працюють дві цільові програми: «Здоров’я киян» та «Громадське Здоров’я» – єдина в Україні, що спрямована на профілактику та раннє виявлення інфекційних та неінфекційних захворювань, у тому числі й онкопатологій.

У рамках цих програм послідовно здійснюється низка заходів для раннього виявлення новоутворень та ефективного лікування онкопацієнтів.

«Перш за все, це інформаційно-розяснювальна кампанія для населення щодо необхідності проходження регулярних обстежень, інформування про діагностичні можливості, які створені для цього в столиці тощо. Наступний напрям – скринінгові програми. Йдеться про заходи, унаслілок яких можуть бути виявлені передракові стани», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що в Києві запроваджено скринінгові програми на рак шийки матки, рак молочної залози, колоректальний рак. Крім того, вона зазначила, що вже третій рік поспіль у столиці проводиться вакцинація дівчат-підлітків від папіломавірусу, що викликає рак шийки матки.

«Логічним продовженням заходів із боротьби з раком є раннє виявлення онкопатологій. На відміну від скринінгу, діагностика на ранніх стадіях необхідна, коли у людини вже є певні симптоми, що треба чітко ідентифікувати, встановити правильний діагноз та якнайшвидше розпочати лікування», – зазначила Валентина Гінзбург.

За останні три роки в столиці створено потужну діагностичну базу, закуплено понад 240 одиниць обладнання на суму більш ніж 800 млн грн.

Наприклад, це високоточні УЗД апарати, ендоскопічне обладнання, КТ, рентгенапарати, мамографи, обладнання для централізованої цитологічної та гістологічної лабораторії тощо. Важливо, що дороговартісне сучасне обладнання встановлюється не лише в спеціалізованих закладах, а й у консультативно-діагностичних центрах всіх районів. Це забезпечує пацієнту крокову доступність до медпослуги, наближує до нього діагностичні можливості.

«Далі говоримо про доступну спеціалізовану допомогу хворим, які того потребують. Щорічно з міського бюджету виділяється близько 400 млн грн на придбання хіміопрепаратів для онкопацієнтів», – зазначила директорка Департаменту.

Вона розповіла, що в онкоцентр закуплено діагностично-лікувального обладнання на суму понад 110 млн грн (КТ, мамограф з томосинтезом, обладнання для розливу препаратів, рентгенологічне обладнання та інше). Проведено ремонт у відділеннях хіміотерапії денного перебування хворого. Наразі це сучасні відділення, де лікування відбувається з дотриманням вимог не лише безпеки пацієнта, але і максимального комфорту його перебування.

За словами директорки Департаменту, кілька цифр підтверджують, що в столиці навіть в умовах пандемії COVID-19 процес лікування онкопацієнтів організований чітко та грамотно. Зокрема, з погляду управлінських рішень та маршрутизації пацієнта.

Так, у 2020 році в онкоцентрі було проліковано 33 тисячі пацієнтів. У 2021 – понад 39 тисяч. Об’єктивно збільшилася і кількість оперативних втручань. При цьому показник летальності зменшився.

«Наступний напрям, до реалізації якого ми приступили у столиці, – це реабілітація. На превеликий жаль, рак не щадить і дітей. У минулому році на базі дитячого санаторію «Ялинка» було відкрито відділення реабілітації для онкохворих маленьких киян», – зауважила Валентина Гінзбург.

За її словами, послідовна реалізація заходів міських цільових програм за озвученими напрямами вже сьогодні дає абсолютно реальні результати. Наприклад, показник виявлення онкопатологій на ранніх стадіях у Києві наразі становить 50%.

«Так, цього, безперечно, поки що не достатньо. Але цей показник вищий за загальнодержавний. Так само, як і показник дворічної летальності нижчий, а показних п’ятирічного виживання вищий за середній в Україні», – повідомила директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург закликала киян користуватися можливостями, що створені у столиці.

«На моє глибоке переконання, як би не намагалася влада поліпшити діагностичну базу та умови лікування, поки сама людина не усвідомить, що звертатися до лікарів необхідно профілактично, коли ще нічого не болить, – хворих не поменшає. Хочеться, щоб із лікарями контактувало якомога більше здорових людей, які приходять не за складним лікуванням, а за підтвердженням того, що з ними все гаразд», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]