Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: «Якісна паліативна допомога – це поєднання медичної складової, соціальної опіки, психологічної та духовної підтримки»

28 листопада 2017 року, 16:09

Паліативна допомога сьогодні має буди інтегрованою складовою медичної допомоги, соціальної опіки, психологічної та духовної підтримки. У цьому переконана директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її словами, саме цього потребує хворий у період претермінальної та термінальної фази перебігу захворювання.

Наразі паліативна допомога в столиці надається у чотирьох закладах охорони здоров’я. Проте тільки в Київській міській клінічній лікарні № 2 та Київському міському онкологічному центрі умови у відділеннях відповідають вимогам перебування таких пацієнтів.

За словами Валентини Гінзбург, Департамент охорони здоров’я проводить аудит медичних закладів, мета якого – вирішення питання щодо можливості відкриття нових і приведення у відповідність існуючих відділень для надання паліативної допомоги киянам.

Окрім того, у листопаді 2017 року вийшов спільний Наказ Департаменту соціальної політики та Департаменту охорони здоров’я «Про організаційні заходи щодо взаємодії закладів охорони здоров’я та соціального захисту територіальної громади м. Києва при наданні паліативної допомоги». Відтепер соціальні працівники та медики разом працюватимуть над покрашенням якості надання допомоги невиліковно хворим.

Ще один крок Департаменту – навчання лікарів первинної ланки щодо виписки рецептів на наркотичні засоби.

«Впевнена, що завдяки цій спільній ініціативі Департаменту охорони здоров’я та фармацевтів ми досягнемо безперебійного забезпечення відповідними препаратами хворих, які потребують знеболення», – зазначила Валентина Гінзбург.

Щодо найближчих планів, вони орієнтовані, зокрема, на створення виїзних мультидисциплінарних бригад для надання допомоги паліативним пацієнтам поза межами лікарні.

«Переважна більшість хворих хочуть провести останні дні у родинному колі. Ось тут і постає питання надання медичної, психологічної, соціальної та духовної допомоги їм та членам їхніх сімей вдома. Саме тому водночас із вирішенням проблеми створення сучасних паліативних відділень вважаю актуальним активізацію роботи щодо впровадження служби мобільних паліативних бригад у столиці», – наголосила вона.

Донедавна у столиці функціонувала одна така бригада для допомоги дорослим при Київському міському онкологічному центрі. Цього року на базі Київської міської клінічної шкірно-венерологічної лікарні запрацювала перша амбулаторна мобільна бригада для надання паліативних послуг дітям вдома. Окрім того, на допомогу паліативним пацієнтам орієнтований і пілотний проект «Лікар у Вашому домі», який стартував у Подільському районі, у рамках якого також передбачено сумісний патронаж медиками та соцпрацівниками і невиліковних хворих.

«Невиліковним хворим потрібні не лише теплий чай і чиста постіль. Вони мають отримувати адекватне знеболювання, психологічну та соціальну допомогу. Останнє стосується і членів їхніх родин. Саме тому таким важливим є мультидисциплінарний підхід і спільна робота медиків, психологів, соціальних представників і духовенства», – запевнила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]