Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: Захиститися від укусів кліщів і від захворювань, які вони переносять, допоможуть прості рекомендації (+адреси травмпунктів)

20 квітня 2021 року, 12:08

Захистити себе від укусів кліщів і від захворювань, які вони переносять, можливо, дотримуючись простих рекомендацій. За словами директорки Департаменту охорони здоров’я Валентини Гінзбург, особливо пильними щодо цих комах слід бути в сезон їхньої активності. На Київщині два найбільш виражених таких піки припадають на квітень–травень та кінець літа–початок осені.

«Щоб убезпечити себе від укусів, слід дотримуватися простих рекомендацій. Наприклад – використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Для прогулянок на природі слід одягати головний убір та світлий щільно прилягаючий до тіла одяг з довгими рукавами. Під час та після прогулянки – ретельно оглядати себе, особливу увагу приділяючи ділянкам тіла, що вкриті волоссям. Одяг, у якому гуляли в зеленій зоні, слід одразу випрати та випрасувати», – порадила Валентина Гінзбург.

За її словами, фахівці також наголошують необхідності приділяти додаткову увагу домашнім улюбленцям. По-перше – проконсультуйтеся з ветеринаром, якими засобами та з якою регулярністю обробляти чотирилапих від кліщів. А по-друге – якщо вони супроводжували вас під час прогулянки, після повернення оглядайте їх ще до того, як впустити до помешкання.

«Якщо укус таки трапився – кліща слід якнайшвидше зняти. Краще за все – звернутися до травмпункту. Там медики видалять комаху, оброблять місце присмоктування та нададуть вам всі необхідні рекомендації», – порадила Валентина Гінзбург.

За відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Слід повільно його видалити разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з мильним засобом.

«Кліщі небезпечні тим, що є переносниками серйозних захворювань. Таких як: хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт тощо. Тож після укусу спостерігайте за самопочуттям. Головний біль, температура, слабкість, почервоніння, що довго не проходить, біль, свербіння, розростання плями або набряку привід негайно звернутися до лікаря», – наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я.

Проте необов’язково захворювання, що переносять кліщі, матиме зовнішні ознаки. Тож лікарі наполегливо радять у будь-якому випадку за три тижні після укусу здати кров на антитіла до бореліозу, щоб не пропустити небезпечну хворобу.

Адреси травмпунктів

Дорослі

Голосіївський

КНП КДЦ Голосіївського району

просп. Голосіївський 59-А

Дарницький

КМКЛ № 1

Харківське шосе, 121

Деснянський

КНП КДЦ Деснянського району

вул. Теодора Драйзера, 19

Дніпровський

Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги

вул. Братиславська, 3

Подільський

КНП КДЦ Подільського району

вул. Мостицька, 9

Святошинський

Київська міська клінічна лікарня № 7

вул. Котельникова, 95

Солом’янський

Київська міська клінічна лікарня № 6

просп. Л. Гузара, 3

Шевченківський

КНП КДЦ Шевченківського району

вул. Ризька ,1

КНП КДЦ Шевченківського району

вул. Б. Хмельницького, 37

Усього дорослих: 9

Діти

Правий берег

НДСЛ «Охматдит»

вул. Чорновола, 28/1

 

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1

вул. Богатирська, 30

Лівий берег

Київська міська дитяча клінічна лікарня № 2

вул. А. Навої, 3

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]