Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Варшава присвоїла Віталію Кличку звання почесного громадянина столиці Польщі

31 липня 2022 року, 14:32

Влада столиці Польщі присвоїла меру Києва Віталію Кличку звання почесного громадянина Варшави. Церемонія відбулася на урочистому засіданні міської ради Варшави, яке відбувається щороку 31 липня, в день Варшавського повстання.

Участь в церемонії взяв брат мера Києва – Володимир Кличко.

Звання почесної громадянки Варшави також отримала Ганна Гронкевич-Вальц, яка протягом 12 років (2006-2018) очолювала польську столицю та втілила багато змін у Варшаві. Вона, зокрема, засвідчила підтримку і захоплення відважною боротьбою українців за свою державу. І підкреслила, що також горда варшав’янами, які з перших днів широкомасштабної війни допомагають українцям, що отримали тимчасовий прихисток у Польщі.

Мер Києва Віталій Кличко, записав відеозвернення до польських колег і друзів та подякував за допомогу і підтримку.

«Браття-поляки! Щиро дякую владі та мешканцям Варшави за звання почесного громадянина вашого чудового міста. Міста, з яким Київ об’єднує багаторічна дружба та співробітництво. Це велика честь для мене і визнання героїзму всіх киян, відваги українського народу, який протистоїть навалі російських варварів, – наголосив мер Києва. – Я не можу бути сьогодні з вами. Бо ситуація в Україні складна. Агресор знищує наші міста і села, вбиває мирних українців. Обстрілює і столицю. Але українці не стали і не стануть на коліна! Ми боремося за нашу свободу, за право жити у демократичній та вільній країні», – підкреслив Віталій Кличко.

Він наголосив, що українці сьогодні захищають не тільки свою незалежність та європейський вибір, а й демократію, стабільність та безпеку всієї Європи.

«Ми повинні перемогти путінських варварів, які намагаються знищити українську державу та чинять геноцид українського народу. І повинні повністю відновити територіальну цілісність України. Будь-яке «замороження» конфлікту, будь-яка передишка для армії вбивць означатиме, що вони прийдуть знову! І апетити імперії зла не обмежаться тільки Україною. У світі, на жаль, не всі це розуміють. Але поляки розуміють дуже добре», – підкреслив Кличко у відеозверненні.

Він зазначив, що поляки, як і українці, зазнали багатьох страждань від російської імперії та комуністичної росії. І що поляки знають, що таке жити в умовах постійної загрози з боку путінського режиму.

«Сьогодні Польща відіграє провідну роль в зусиллях демократичного світу на підтримку України. Військову, політичну, економічну та гуманітарну. Понад мільйон українців знайшли тимчасовий притулок у вашій країні. Ми вам дуже вдячні за ваші піклування та чуйність! Ми це цінуємо і не забудемо! Подолати російських варварів ми зможемо тільки разом, об’єднавши наші зусилля. І ми переможемо! Немає іншого варіанту. Бо від цього залежить майбутнє Європи та цивілізованого світу. Доля демократії у протистоянні з диктатурою», – наголосив Віталій Кличко.

Мер Варшави Рафал Тшасковський підкреслив, що Польща і надалі допомагатиме Україні. Й обидві країни залишаться вільними і незалежними державами. «Ми з вами і завжди можете на нас розраховувати!», –  підкреслив мер Варшави.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]