Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Вишиті болем: на станції метро «Золоті ворота» стартував мистецький проєкт на підтримку людей, які пережили сексуальне насильство під час війни (+фото, відео)

27 січня 2023 року, 12:18

На станції метро «Золоті ворота» до 2 лютого триватиме виставка «Вишиті болем». Історії зі збірних образів людей, котрі пережили сексуальне насильство під час війни, вишиті на рушниках та перекладені на нетравматичну й доступну всім мову орнаменту. Про це повідомляють організатори заходу.

«Вишиті рушники завжди мали сакральне значення для нашого народу. Кожен стібок, хрестик, символ несе повідомлення. Вони є частиною нашого коду, частиною народної пам’яті, де колись буде й ця війна. Про сексуальне насильство під час війни говорити складно і боляче. Та дуже важливо підтримати тих, хто поки сам не готовий говорити про пережите. Ми хочемо допомогти їм заговорити, звернутися по допомогу й у такий спосіб розділити свій біль», – розповіла керівна партнерка агенції One Health Наталя Ольберт-Сінько.

Кожна історія, що вишита на рушнику, вигадана, але заснована на досвіді реальних людей, які зазнали сексуального насильства від російських військових і зараз перебувають на шляху зцілення. Прочитати ці історії можна на сайті vyshyti-bolem.in.ua.

«Людям, котрі пережили сексуальне насильство, безперечно важко про це говорити. Та ще важче – залишатись із такими спогадами сам-на-сам. Одна з цілей проєкту полягає у тому, щоб показати постраждалим, що вони не самі – поруч дуже багато тих, хто готовий простягнути руку допомоги і разом пройти шлях зцілення», – зазначила психологиня платформи SafeWomenHub Інна Михальова.

Мистецький проєкт «Вишиті болем» створено у межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», що фінансується завдяки допомозі Великої Британії від Уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт й консалтинговою агенцією One Health. Також проєкт «Вишиті болем» є ініціативою інформаційної платформи «Далі Є», яка створена агенцією One Health в межах українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» з метою допомогти людям, котрі пережили сексуальне насильство на війні, знайти всю необхідну інформацію в одному місці: як та де можна отримати медичну, психологічну та юридичну допомогу.

Висловити свою підтримку постраждалим від сексуального насильства під час війни можна на сайті проєкту, а також у соціальних мережах, скориставшись спеціальною маскою в Instagram.

Мистецька акція «Вишиті болем»

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]