Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Дайте нам повноваження наводити лад з паркуванням на вулицях. Бо це – завдання місцевої влади»

05 березня 2016 року, 11:13

Якщо ми говоримо про децентралізацію, дайте нам повноваження наводити лад з паркуванням на вулицях. Адже це завдання місцевої влади. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю інформагентству «Укрінформ».

«Знаєте, чому ми досі не можемо навести лад з паркуванням на вулицях? У нас немає повноважень навіть штрафувати! Ми вже майже рік чекаємо від Верховної Ради, коли вона зможе прийняти відповідний закон! Але ж це наші повноваження, віддайте їх нам! Це завдання міської влади – встановлювати штрафи, евакуювати неправильно припарковані автівки», – наголосив Віталій Кличко.

Мер Києва зазначив, що сьогодні в центрі міста спостерігається дивна ситуація: кияни скаржаться, що машини стоять скрізь, а парковки напівпорожні. «Знаєте чому? Тому що кожний водій думає: «А чому я повинен платити за парковку, якщо я можу безкоштовно кинути автівку де завгодно, і мені за це нічого не буде?» Можете подивитися на парковку біля Європейської площі – там є обгороджена парканом ділянка, я сказав: «Якщо люди не знають, напишіть двометровими літерами «Паркінг». Написали. Але туди все одно ніхто не заїжджає, щоб не платити, а лишають машини на вулиці, на тротуарах», – сказав Київський міський голова.

Він додав, що сьогодні лунають пропозиції обмежити в’їзд у центр міста, але, на думку мера, цього не потрібно робити. Адже, якщо кожний водій знатиме, що залишати автівку на околиці набагато дешевше, то саме вартість паркування спонукатиме водіїв не завантажувати центр міста.

«Але це працює тільки тоді, коли в нас є ефективний інструмент штрафування і змушення дотримуватися порядку – якого, на жаль, у нас досі немає не тому, що ми не хочемо, а тому, що нам не дають законного права навести лад. Я вимагаю: якщо ми говоримо про децентралізацію, дайте нам повноваження наводити лад на вулицях. Це завдання місцевої влади», – наголосив Віталій Кличко.

Така сама ситуація, за словами мера Києва, і з муніципальною поліцією. «Нам потрібна муніципальна поліція, яка наводитиме лад на вулицях. Це наше завдання і наша відповідальність. Але нам не хочуть це віддавати, бо хтось там, мовляв, створить собі поліцію. Київрада створить і чітко визначить її повноваження з наведення порядку! Тому я вимагаю зараз від Верховної Ради віддати нам необхідні повноваження, щоб ми не приймали напівлегітимних рішень, які потім будуть оскаржувати в судах і так далі», – сказав мер.

Він також зауважив, якщо столична влада матиме законні підстави і муніципальну поліцію, яка буде їй підпорядковуватися, тоді зможе в дуже короткі терміни навести порядок з паркуванням у місті.

«Я декларував і декларую: за той період, на який мене обрали, моє завдання зробити так, щоб у столиці була муніципальна поліція, податки киян залишалися в бюджеті Києва, щоб громада мала право впливати на вирішення існуючих проблеми, а не чекати, коли хтось зробить нам подарунок», – резюмував Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]