Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Київрада взяла до розгляду проект бюджету столиці на 2021 рік

14 грудня 2020 року, 16:46

Київрада взяла до розгляду проект бюджету столиці на 2021 рік та проект Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки. Таке рішення підтримали 93 депутати.

Так, відповідно до проектів документів, доходи бюджету міста заплановані в сумі майже 59,2 (59,171) млрд грн. Видатки – в обсязі майже 56,6 (56,575) млрд грн.

Передбачені видатки на сферу освіти складають 43% запланованого бюджету – 24,4 млрд грн. На транспорт та дорожнє господарство – 15% або 8,8 млрд грн, зокрема, на метрополітен – понад 1 млрд грн.

На охорону здоров’я планують спрямувати майже 10% бюджету або 5,6 млрд грн. Щодо такої суми, передбаченої на медичну сферу, як зауважили в Департаменті фінансів, із квітня цього року, відповідно до медичної реформи, медзаклади столиці, що змінили статус та стали комунальними некомерційними підприємствами, фінансуються Національної службою здоров’я України. Тобто лікарні фінансує безпосередньо держава.

На соціальний захист видатки міського бюджету планують у 5 млрд грн (майже 9% кошторису міста), на сферу ЖКГ – майже 3,2 млрд грн (5,6%), на культуру та мистецтво – 1,4 млрд (2,4%), фізичну культуру і спорт – 1,2 млрд грн (2%).

«Шість років тому бюджет міста Києва складав 18 млрд грн, а борг столиці був 25 млрд! На сьогодні заборгованість столиця повністю покрила. А бюджет з 18 млрд грн збільшився майже до 60 млрд. Нам не вистачає грошей на багато напрямів. І наше завдання – у цих складних умовах зробити так, щоб максимально ефективно використати ресурси. І на ті напрямки, що найважливіші», – наголосив Віталій Кличко.

Він також зауважив, що підтримує позицію депутатів щодо несправедливого розподілу ПДФО, коли столиці залишають 40 відсотків податку, а 60 відсотків вилучають у Держбюджет. Іншим же містам залишають 60 відсотків ПДФО. Разом із тим, мер підкреслив, що це питання може вирішити тільки парламент та уряд. До яких столична влада вже неодноразово зверталась.

«Коли кажуть, що в Києві найбільший бюджет серед інших українських міст, не потрібно забувати, скільки викликів нам доводиться долати. Києву потрібно виконувати функції столиці. У Києві набагато більше навантаження на інфраструктуру, ніж в інших містах. Сьогодні в Київраді представлені чимало політичних сил, що мають свої фракції й у Верховній Раді. Тож нам потрібно консолідувати зусилля, щоб був переглянутий такий несправедливий розподіл ПДФО», – наголосив Віталій Кличко.

Пленарне засідання І сесії Київської міської ради ІХ скликання

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]