Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Конституційний Суд відкрив провадження щодо тлумачення Конституції у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у столиці»

15 жовтня 2019 року, 16:58

Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження за поданням 51 народного депутата України щодо надання офіційного тлумачення основного закону України в частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у столиці. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко. Він нагадав, що з відповідним поданням народні депутати звернулися до Конституційного Суду 28 серпня 2019 року.

«У поданні зазначалося, що, як визначено Конституцією України, у місті Києві первинно та повноцінно діє місцеве самоврядування в Україні із особливостями, що встановлює «Закон про столицю». Статтею 141 Конституції передбачено, що територіальна громада Києва на відкритих та прямих виборах обирає міського голову. І саме він головує на засіданнях Київради та очолює її виконавчий орган, терміном на 5 років», – підкреслив Віталій Кличко.

Мер столиці зазначив, що Конституційний Суд ще у 2003 році своїм рішенням дав роз’яснення, що Київський міський голова, обраний громадою, має бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації. Тобто призначення виключно Київського міського голови на посаду голови КМДА Президентом України не є суміщенням посад, а є формою виконання міським головою «ex officio» своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України.

«Ситуація, яка склалася в столиці, коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування. І справа не в прізвищах та посадах. Йдеться про згортання реформи децентралізації, про позбавлення столиці самоврядування. Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовані окремим законом – «Законом про столицю», – наголосив Віталій Кличко, коментуючи звернення народних депутатів до Конституційного суду.

Він також зазначив, що ухвалений парламентом у першому читанні законопроект № 2143-3 «Про місто Київ – столицю України» суперечить низці статей Конституції у частині засадничих підстав здійснення у столиці місцевого самоврядування.

КСУ відкрив провадження щодо тлумачення Конституції у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади у столиці

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]